Leopárd kalács
Katharosz módra 2016.04.10. 18:52
elkészítés
- Az alapanyagokat egy dagasztó gépbe raktam, először a nedves, majd a szilárd anyagok következtek, ezután elindítottam a dagasztást, szükség szerint kevés lisztet rakhatunk bele. A foltokhoz való anyagok kivételével.
- A dagasztás után három részre osztjuk a tésztát, egy nagyobb és két egyforma kisebb részre. A nagyobb tésztát, letakarva kelni hagyjuk.
- A két kisebb tésztába külön- külön beledolgozzuk a tejben elkevert kakaóport. Az egyik tésztába 2 evőkanál tejben elkevert 1 evőkanál kakaópor jön, a másik tésztában 2 evőkanál tejben elkeverünk 2 evőkanál kakaóport. Én erre a műveletre is a dagasztógépet használtam, egyébként kicsit macerás ez a művelet.
- Ezután letakarva duplájára kelesztjük a háromféle színű tésztánkat. A megkelt tésztákat 8-8-8 részre vágjuk, majd a tenyerünkkel gömbölyűre formázzuk.
- Elkészítjük a háromszínű rudakat, ehhez először a világos barna színű tésztából kb 20-22 cm hosszú rudat sodrunk, majd a sötét barnából egy akkora kissé ovális lapot nyújtunk amire ráfér a világos rúd tésztánk, ekkor egy kevés tojásfehérjével lekenjük, a sötét lapot, ráhelyezzük a világos barba rudat és becsomagoljuk bele.
- Kinyújtjuk a harmadik színezetlen tésztánkat, szintén kissé lekenjük, ráfektetjük az előzőekben összeállított rudat, ráhajtjuk a világos tésztánkat, majd a többi tésztával is így járunk el.
- Ha elkészültek a rudak, amik most már kívül fehérek, egyesével kicsit sodrunk rajta, hogy elérjük a szögletes sütőformánk hosszúságát. A formánkat sütőpapírral kibéleljük, belerakosgatjuk a tészta rudakat, majd letakarva kb. 30-40 percig kelni hagyjuk.
- Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra, a megkelt kalácsot kissé lazított tojásfehérjével lekenjük, majd megsütjük, tűpróba, ha a magsült rácsra téve hűlni hagyjuk. Tipp: a sütőből kivett kalácsot forró cukros tejjel lekenhetjük, ettől szép fényes lesz a teteje. A sütőformánk kissé szélesebb legyen mivel sütés alatt növekszik a tésztánk, nekem sajnos az egyik csík le is esett róla, ezért látni csak hét foltot a nyolc helyett. Forrás: net
- sütési hőfok: 180°C
- sütési mód: alul-felül sütés
- tepsi mérete: 22x15 cm
|