Linzerválogatás
Katharosz 2017.12.31. 16:46
hozzávalók:
elkészítés:
Mézes
-
A mézeshez összegyúrjuk az összes hozzávalót, majd hidegre tenni amíg a másik két tésztát is elkészítjük.
-
Ha megvagyunk a tésztákkal akkor a mézes linzerrel kezdjük a sütést, ehhez lisztezett felületen kb. 2-3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd tetszés szerinti formával kiszúrjuk.
-
Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk és megsütjük 200 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt. Sütés közben ellenőrizzük mivel a méz miatt könnyebben megbarnul vigyázzunk rá szép világos legyen és ne száradjon ki!
-
Összeállítás: a kisült-kihűlt linzereket lekvárral összeragasztjuk, tetejét porcukorral meghintjük.
Mákos
-
A mákoshoz összeforgatjuk a száraz hozzávalókat: liszt, szemes mák, porcukor, só.majd elmorzsoljuk a fagyos vaj darabokkal, hozzáadjuk a tojássárgáját, a reszelt citromhéjat és ha szükséges egy kevés hideg víz.
-
Ezután elmorzsoljuk a fagyos vaj darabokkal, hozzáadjuk a tojássárgáját, a reszelt citromhéjat és ha szükséges egy kevés hideg vízet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk és hidegre tesszük.
-
A lehűlt tésztát lisztezett felületen kb. 2-3 mm vastagra gyújtjuk, tetszés szerint kiszaggatni, a felét durva szemű kristálycukorba nyomkodni óvatosan, ettől szépen fog csillogni, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatni.
-
Sütés 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc, de ha egy kis színt kap a széle máris vegyük ki a sütőből, ne szárítsuk ki!
-
A kisült-kihűlt linzereket én házi vérszilva lekvárral ragasztottam össze, nagyon jól passzol hozzá.
Diós
-
A dióshoz összeforgatjuk a száraz anyagokat: liszt, porcukor, dió, só.
-
Ezután összemorzsoljuk a fagyos vaj darabokkal hozzáadjuk a tojássárgáját, reszelt citromhéjat, vanília kivonatot és a hideg vizet. Fóliába csomagoljuk és hidegre tesszük kb. 40-50 percre.
-
A lehűlt tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastagra nyújtjuk, virágformával kiszaggatni a felét, majd enyhén felvert tojással megkenjük ezután a cukorral összekevert dióba nyomkodjuk.
-
Végül sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, sütés 180 fokon 8-10 perc alatt, vigyázzunk ahogy kezd a széle színesedni már készen is van! A maradék tésztából lesz a linzer alja, ezeket simán kiszaggatjuk és megsütjük.
-
A kihűlt linzereket házi barack és körte lekvárral ragasztottam össze.
-
sütési hőfok: 180°C
-
sütési mód: alul-felül sütés
|