Lengyel túrógombóc
ahogy én készitem 2012.03.16. 23:15
Könnyű, finom, kiadós túrógombóc.
Hozzávalók: 3 db tojás, 3 evk finomliszt, 3 db zsömle / nem kell, hogy teljesen friss legyen, de ne is legyen száraz /, 3 evk. kristálycukor, 3 evk étolaj, 1/2 kg túró, 1 pohár tejföl, 1 cs. vaníliás cukor, zsemlemorzsa, csipet só, cukor, és zsiradék.
Készitése:
- A tojások sárgáját, a kristálycukrot, a vaníliát és a fél pohár tejfölt kikeverjük. Hozzáadjuk a túrót, csipet sót, 1 evk olajat / zsirt, vagy vajat /, a finomlisztet és jól elkeverjük.
- A zsömléket vágjuk fel 1 x 1 cm - es kockákra, és keverjük a túrós masszába,
- A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük a túróhoz., ha túl lágy lenne kevés zsemlemorzsát rakhatunk bele.
- Készitsük el a zsemlemorzsát a zsiradékon, csipet sóval és egy kevés cukorral, folyamatósan kevergetve, hogy nehogy megégjen, aranybarnára piritjuk. Közben egy fazékban vízet forralunk.
- Vízes kézzel 4 - 5 cm átmérőjű gombócokat formálunk, kb. 20-25 db lesz, azon nyomban a forrásba lévő vízbe rakjuk, és kb. 8 - 10 perc alatt kifőzzük, ha kész óvatosan kiemeljük a vízből és megforgatjuk a zsemlemorzsában. Célszerű kisebb adagokban kifőzni, mivel a főzés alatt megnőnek.
- Tejföllel és vaníliás porcukorral tálaljuk. A hideg gombóc is nagyon jól újramelegithető mikróban.
|