
Az Erdélyben többféle csorba is létezik, kellemesen savanykás ízű pikáns leves.
Hozzávalók: 4 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, fél-fél karalábé és zellergumó, 4-5 evk olaj, maréknyi rizs, 40 dkg darált sertéshús, 1 tojás, só, 1 mk örölt fekete bors, fél kiskanál pirospaprika, 1 cs petrezselyem, 2 szál lestyán / 1 kiskanál száritott /, ételízesitőpor, 1 citrom leve, 1 csipetnyi cukor.
Készitése: a kétféle tisztitott répát felkarikázzuk, a zellet és a karalábét kisebb darabokra vágjuk. Egy fazékba olajat hevitünk, rádobjuk a zöldségeket és kevergetve, megfuttatjuk rajta. Felönjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, felforraljuk, majd lefedve kis lángon 15 percig főzzűk.
- A húsgombóc: a darálthúst a megmosott rizst, a tojással összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával fűszerezzük, 5 - 10 percre férle tesszük, apró gombócokat formálunk és a leveshez adjuk. és továbbra is kis lángon 30 percig főzzük, közben finomra vágott petrezselyemmel és ételízesitővel ízesitjük. Végül hozzáadjuk a citromlevet, cukrot, és a finomra vágott lestyánt is és kb tíz perc alatt készre főzzük. A hőt elzárjuk alatta és lefedve hagyjuk kb fél óráig, hogy az ízek összeérjenek. Érdemes előző napon elkésziteni, mert úgy még finomabb. Az eredti recepben ciberét használnak a savanyitáshoz. Ezt a receptet egy régi újságban találtam, és érdemes, volt kipróbálni, mert nagyon finom. |