
Finom, pikáns leves, a húsvéti sonkamaradékot felhasználhatjuk hozzá.
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 2 - 2 db sárga és fehérrépa, 15 dkg csiperkegomba, 4 evk. olaj, kb. 1,5 liter víz, 2 db húsleves kocka, 1 tk.cukor, 1 mk. só, őrőlt bors ízlés szerint, 2 dl tejföl, 1 púpozott evk. simaliszt, 2 evk. mustár, fél citrom leve.
Sonkagombóchoz: 1 dl tej, 1 tojássárgája, 10 dkg darált füstölt hús, 4 evk finomliszt, 1 kis fej vöröshagyma, fél csokor petrezselyem, 1 csapott mk. só, 1 db leveskocka.
Készitése: a megtisztísztitott zöldségeket kisebb hasábokra vágjuk, a gombát felszeleteljük, a hagymát finomra vágjuk.
- Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, utánna hozzáadjuk a kétféle répát és 4 -5 percig kevergetve pároljuk, majd a gombával további 2 pecig piritjuk. Ezután felöntjük a vízzel, belerakunk 2 db leveskockákat, sót, borsot, és a cukrot, és rövid ideig főzzük.
- A tejfölt a liszttel, és a mustárral simára keverjük, majd a levesből egy keveset hozzáadva ismét elkeverjük, végül a levest ezzel sűrítjük be. majd a citromlével pikánsra ízesítjük.
- Sonkagombóc: kb 1,5 liter vízben felforraljuk a harmadik leveskockát, elkeverjük a tejet a tojássárgájával, hozzáadjuk a húst, a lisztet, a finomra vágott petrezselymet, a kevés olajon megdinsztelt apróra vágott hagymát, fűszerezzük sóval és borssal. Majd egy kiskanállal a gyöngyözve forró vízbe szaggatjuk, 4 -5 percig főzzük, leszűrjük és a leveshez adjuk. Ha kicsit lágy lenne a massza kevés zsemlemorzsát adhatunk hozzá. |