Ezt a lábszárpörkölt receptet egy dabasi rokonomtól tanultuk, azóta a Férjem készíti, általában bográcsban, de télvíz idején a konyhában egy kínai öntötvas wok-ban.
Hozzávalók: 1 kg borjúlábszár, 3db zöldpaprika, 2 nagy fej hagyma, 2-3 db paradicsom, 4-5 gerezd fokhagyma, só, bors, ételízesítő, őrőltpaprika, kechup, pirosarany, 2 db babérlevél, 5-6 szem borókabogyó, házi disznózsír, 1dl vörösbor.
Elkészítés: a megtisztított, lehártyázott húst felkockázzuk, a paprikát, hagymákat, meghámozott paradicsomot apró kockákra vágjuk. A főzőedényt kikenjük a kb. 10 dkg zsírral, a hozzávalókat elfelezzük, és kétszerre rétegezzük az edényben: egy réteg hús, zöldpaprika, paradicsom, hagymák, sóval, borssal, pirospaprikával, ételízesítővel /vegeta, stb./ izlés szerint megszórjuk, kb. 2 evk. kechupot és 1 evk. pirosaranyat nyomunk rá, a réteget megismételjük. Feltesszük a tűzre és lassú tűzön elkezdjük fedő alatt főzni, amikor elkezd a szélein forrni, összekeverjük, belerakjuk a babérlevelet, borókabogyót, és kb. / a hús állagától függően/ 1.5- 2 óráig főzzük, közben az elpárolgó folyadékot időnkét vízzel pótoljuk, a vörösbort az utolsó 15 perc elött adjuk hozzá. Ez az elkészítési mód, a szabadtűzi pörkölt főzés egy igen praktikus módja, és a végeredmény csodálatos. Köretnek puliszkát /polenta/, juhtúrós csuszát vagy sztrapacskát ajánlok hozzá. |