
Ez egy bevált finomság nálunk.
Hozzávalók: Piskótához: 7 tojás, 7 evk cukor, 6 evk finomliszt,1 evk kakaópor, kikenéshez- vaj, liszt, sütőpapir.
Meggyes töltelékhez: 3 dl meggylé / befőtt leve /, 1 cs / 4 dkg / vaniliás pudingpor főzni való, 6 dkg cukor, 25 dkg lecsepegtetett meggybefőtt.
Tejszínes töltelék: 1 púpozott evk. zselatinpor, 6 dl tejszín, 2 evk. cukor.
Oldalára: 8 dkg csokoládéforgács, tetjére: 2 dl tejszín,1 kiskanál zselatinpor, 16 szép szem meggybefőtt.
Készitése: Piskóta: A tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A kétféle tojásos masszát lazán egymásba forgatjuk, közben evőkanalanként a lisztet és a kakaóport is hozzáadjuk. Fakanállal dolgozunk, nehogy összetörjön a hab. Sütőpapirral bélelt 23 cm átmérőjű tortaformába tesszük. Fontos, hogy a közepéről a tortakarika széle felé habkártyával fölhúzzuk a masszát, csak igy sül egyenletesen. Előmelegitett sütőben közepesnél kisebb lánggal 170 fokon, légkeveréses 155 fokon kb. 45 percig illetve tűpróbáig sütjük.
A piskótát lapjában 3 részre vágjuk. A meggylevet a pudingporral meg a cukorral kevergetve sűrű krémmé főzzük, és a tűzről lehúzva hozzáadjuk a kimagozott meggyet. A zselatint 1 dl hideg vízbe áztatjuk, majd addig melegitjük, amíg föloldódik benne. Kissé hűlni hagyjuk. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, a zselatint belecsorgatjuk, és a torta töltéséhez fogunk. Ehhez az egyik lapot megkenjük a meggykrémmel, majd ráhelyezzük a második lapot, megkenjük a tejszínhabbal, de egy keveset hagyunk belőlle a tetjére és az oldalára, végül befedjük a harmadik lappal. Megkenjük a tetjét és az oldalát a maradék tejszínnel. Ezután hűtőszekrényben legalább egy éjszakán át dermesztjük. Utánna a torta oldalára csokoládéforgácsot tapasztunk, a tetejét tejszínhabbal, meggyszemekkel és a maradék csokoládéforgáccsal diszitjük. |