Nagyon finom, pehelykönnyű gombócok, és az eper is jól illik hozzá.
Hozzávalók: 65 dkg tehéntúró, 5 púpozott evk zsemlemorzsa, 1 nagy marék griz / dara /, 4 db tojás, csipet só, 1 citrom reszelt héja, 1 evk cukor, 1 kk zsir, eper a töltéshez.
Forgatáshoz: zsemlemorzsa, olaj, csipet só, kevés cukor.
Tálaláshoz: tejfől, vaníliás porcukor
Készitése: a túrót összetörjük a villával, hozzáadjuk a tojások sárgáját, cukrot, zsirt, sót, citromhéjat, zsemlemorzsát, grizt, összekeverjük az egészet. Vágül beleforatjuk a tojások keményre vert habját. Ezután hidegre tesszük, hogy kicsit egybeérjen.
- Elkészitjük a morzsát, zsiradékon sóval, cukorral, folyamatósan kevergetve megpiritjuk.
- A masszából gombócnyi adagot kiveszünk és a tenyerünkben kerek lappá formáljuk majd a közepébe teszünk egy szem epret, és gombóccá formáljuk. Enyhén sós forrásban lévő vízben kifőzzük, a zsemlemorzsában megforgatjuk. Tejfőllel és vaníliás porcukorral tálaljuk.
Ezt a receptet még kezdő háziasszony koromban tanultam és azóta is ezt készítem. |