
Egyből " hármat " ősrégi receptem, csak ajánlani tudom!!!
Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, 25 dkg liszt, 20 dkg margarin, 1 tk só, 1 egész tojás bele + 1 db a kenéshez, 2 dkg élesztő.
Készitése: a hozzávalókat összedolgozzuk, az élesztőt csak simán belemorzsoljuk, kissé ragacsos a tésztája de ilyennek kell lennie. Majd egy éjszakára hidegre tesszük. Másnap kissé átgyúrjuk, és kinyújtva kétszer hajtogatjuk, mint a leveles tésztát szokás, de nem pihentetjük. Kisebb pogácsa szaggatóval kiszúrjuk és sütőpapirral bélelt tepsibe rakjuk, tetejét kikevert tojással lekenjük. Forró sütőben sütjük kb 20 perc.
- Ebből a tésztából rudakat is készithetünk, ekkor a kinyújtott tésztát lágyra vert tojásfehérje habbal megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk és kb újnyi széles rúdakra vágjuk. Ízlés szerint köménymaggal is megszórhatjuk.
- Édesen: só helyett cukrot teszünk bele és megtölthetjük, akár lekvárral vagy túróval is. |