A Krétaiak méltán hires édessége, melyet jeles napokon szoktak készíteni.
Hozzávalók: 2 csomag egyenként 4 lapos réteslap, 6-8 dkg olvasztott vaj, 2-3 evk zsemlemorzsa.
- Töltelékhez: 1.4 liter tej, 2 dl búzadara / kb. 20 dkg /, 1 cs. vaníliás pudingpor / főzni való /, 1 cs. vaníliás cukor, 5 dkg vaj, 4 db tojás, 2 dl / kb 20 dkg / kristálycukor, 1 tk vanília aroma.
- Sziruphoz: 30 dkg kristálycukor, 3 dl víz, egy kis darab fahéj, 1 citrom kicsavart leve.
Készítése: Töltelék: a búzadarát, pudingport és vaníliás cukrot elkeverjük, majd fokozatósan adagolva hozzáadjuk a tejet is. Tűzre tesszük és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük, a tűről levesszük és belekeverjük a vajat.
- Közben a tojásokat, a cukorral és a vanília aromával kikeverjük, majd a grízes masszába forgatjuk.
- Egy csomag réteslapot egy magasfalú tepsibe rétegezünk., az alábbiak szerint. Először a tepsit kenjük ki olvasztott vajjal, erre egy réteslap jön úgy, hogy a szélei kiloglanak, vajjal megkenjük és egy kevés morzsával megszórjuk., majd a következő három lapot úgyan igy helyezzük rá.
- Ezután belesimítjuk a grízes masszát, a kilogó réteslapokat ráhajtjuk, majd a következő " 4 " rétes lapot úgyan úgy helyezzük rá, mint ahogy az aljába tettük / lapok közé vaj- morzsa /. A réteslapok széleit kissé belenyonjuk a tepsi oldalába, hogy ne logjón ki.
- Ezután egy éles, vízes késsel 12 egyenlő kockára végjuk, de csak óvatósan!
- Sütés kb 170- 180 fokra előmelegített sütőben, kb 35 percig, vagyis amíg a teteje is megpirul.
- A sziruphoz valókat kevergetve fölforraljuk, majd a fahéjat kivéve belőle, hűlni hagyjuk.
- Amikor a kész börek már nem túl forró, de még meleg, a langyos sziruppal rálocsolunk, és hagyjuk, hogy a tészta mind magába szívja, / többszöri adagban fogja csak beszívni /.
- Az eredeti receptben a sziruphoz 50 dkg cukrot és 4 dl vízet írnak, nekem ez kicsit soknak tünt. |