| 
 Nagyon finom omlós a  hús, és ízletes a burgonya benne. Hozzávalók:  50 dkg sertésszűz, 1 kg közepes méretű hámozott burgonya, 50 dkg lecsópaprika darabolva, 20 dkg hámozott darabólt paradicsom, 2  fej közepes méretű vöröshagyma apróra vágva, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 10 dkg kolozsvári szalonna csíkokra vágva, 1/2 dl száraz fehér bor / elhagyható /, 1 kockacukor. Panirhoz:  liszt, pirospaprika, só, bors, sütéshez - olaj, tálaláshoz - reszelt sajt. Készítése:  A húst megtisztítjuk, majd bő ujjnyi szelettekre vágjuk, kissé kiverjük, sózzuk, borsozzuk, paprikás lisztben megforgatjuk, és forró olajban mindkét oldalát  1-1 perc  alatt megsütjük, majd félretesszük. A szalonnát kisütjük, majd a hagymát üvegesre pirítjuk rajta, meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot,  fűszereket, kockacukrot, és a bort, fedő alatt megpároljuk, de ne legyen túságosan puha, inkább kissé roppanós maradjon. A burgonyát fél centis karikára vágjuk, és bő olajban pirosra sütjük. A kisült burgonyát egy tűzálló tálba rakjuk, sózzuk, beterítjük a lecsóval, majd a kisült hússzeletekkel, fóliával lefedjük. 200 fokra előmelegített sütőben kb 15-20 percig sütjük, majd a fóliát levéve további 10 perc alatt megpirítjuk a tetejét. Tálalás előtt pár percet pihentetjük, reszelt sajttal diszítve tálaljuk, de nélküle is nagyon finom. |