Vizes zsemle
Katharosz 2024.02.13. 18:41
Hozzávalók
Előtészta:
- 33 gr finomliszt BL55
- 165 ml víz
Főtészta:
- 60 dkg finomliszt BL55
- 1 evk síkér
- 3 dkg élesztő vagy 9 gr szárított
- 15 gr só
- 4 gr cukor
- 270 ml langyos víz
- előtészta teljes mennyisége
- 3 dkg vaj/ margarin
Készítése
- Az előtésztához felmelegítjük a vízet, de nem forraljuk fel, majd állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztet éa továbbra is keverve 2-3 perc alatt összefőzzük. Ezután szoba hőmérsékletűre hűteni.
- Közben langyos vízben a cukor hozzáadásával elkeverjük az élesztőt, hagyjuk kicsit felfutni.
- Ezután az átszitált liszthez adjuk az összes alapanyagot a vaj kivételével dagasztani kezdjük, ha kissé összeállt mehet bele a vaj és sima tésztává dagasztjuk.
- Ha kész konyharuhával letakarjuk és 45 percig érni hagyjuk.
- Az érési idő letelte után lemérjük a tészta mennyiségét, majd 10 felé osztjuk.
- Ezután egyenként gömbölyítjük tésztákat, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, majd konyharuhával letakarva kb 50-70 percig kelesztjük.
- A kelesztési idő a lakás hőmérsékletétől függ!
- Sütés előtt vízzel lefújni a zsemléket.
- Sütés 220 fokra előmelegített gőzzel telített légkeveréses sütőben, de amint beraktuk a sütőbe 200 fokra vesszük a hőfokot! A gőzképző edényt 12 perc után kivesszük a sütőből!
- Sütési idő: 18-21 perc, a kisült zsemléket vízzel lepermetezzük, majd hűlni hagyjuk.
- Tipp: én két tepsibe raktam így sütés közben nem értek össze!
Forrás: net
|