Mákos guba vaníliaszósszal
Katharosz módra 2013.07.13. 20:20
Könnyen, gyorsan elkészülő finomság.
Hozzávakók: Gubához: 7 db szikkadt kifli, 9 dl tej, 5 dkg vaj, 3 cs vaníliás cukor, 1 evk kristálycukor, 15 dkg darált mák, kevés őrölt szegfűszeg, fél citrom reszelt héja, 10 dkg porcukor, 3 - 4 evk méz.
Tepsihez: vaj, zsemlemorzsa.
Vaníliaszószhoz: 5 dl tej, 1 púpozott evk vaníliás pudingpor, 3 tojássárgája, 1 vaníliarúd vagy 3 cs vaníliás cukor, 10 dkg kristálycukor, 1,5 dl tejszín, 5 cl rum vagy kevés rum aroma.
Készítése:- A kifliket karikára vágjuk. A mákot, porcukrot, szegfűszeget és a citromhéjat elkeverjük.
- Egy tűzálló formát vajjal kikenünk és morzsával beszórjuk.
- A tejet felforraljuk a vajjal, vaníliás cukorral és 1 evk kristálycukorral.
- Ezután rákanalazzuk a kiflikre és óvatosan rázogatva felitatjuk a tejet.
- Rászórjuk a mákos keveréket, összerázzuk, beleöntjük a tűzálló tálba, meglocsoljuk a mézzel.
- Sütés kb 200 fokra előmelegített sütőben, amíg kicsit megpirul a teteje.
- Vaníliaszósz: 2 evk tejet elkeverünk a pudingporral és a tojások sárgájával, a maradék tejet felforraljuk a cukorral és a vaníliával.
- A tűzről levéve egy habverő segítségével belekeverjük a pudingot és a tejszínt, a tűzre visszatéve állandó keverés mellett kicsit besűrítjük, a tűzről levéve kevés rummal ízesítjük. Melegen tartjuk.
A kész gubát ezzel tálaljuk.
|