| 
 Párizsi-krémes golyóKati /saját/  2012.01.23. 23:18 
 A krémtől nagyon finom ízű golyókat kapunk, megéri a fáradságot.Hozzávalók:  Párizsi krém:  2 dl. tejszín, 20 dkg kristálycukor, 25 dkg vaj, 10 dkg kakaópor. Hempergetéshez - kókuszreszelék. Piskótához:  7 tojás, 7 evk. cukor, 7 evk. finomliszt, a fomához- vaj,liszt. Készités:  Krém - a cukrot a tejszínnel nyílt lángon felforralom, és kb. 7-8 percig főzöm.Belekeverem a vajat, erős lángon ismét felforralom, és a forrástól számitva 5-6 percig főzöm. Ekkor leveszem a tűzről, és az átszitált kakaóporral simára keverem. A krémet hűtőszekrényben teljes dermedésig hűtöm, majd egészen rövid ideig tartó keveréssel felhabositom. / robotgép/ Ez a krém torták, sütemények , töltéséhez  is nagyon finom. Piskóta:  A tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A kétféle tojásos masszát lazán egymásba forgatjuk, közben evőkanalanként  a lisztet is hozzáadjuk. Fakanállal dolgozunk, nehogy összetörjön a hab. Sütőpapirral bélelt  23 cm átmérőjű tortaformába tesszük. Fontos, hogy a közepéről a tortakarika széle felé habkártyával fölhúzzuk a masszát, csak igy sül egyenletesen. Előmelegitett sütőben közepesnél kisebb lánggal 170 fokon, légkeveréses 155 fokon kb. 45 percig illetve tűpróbáig sütjük. A kíhűlt a piskótát szétmorzsoljuk és kisebb adagokban a krémbe dolgozzuk. Ezután kisebb gombócokat formálunk belőlle és kókuszreszelékben megforgatjuk őket, és hídegre tesszük. / tulajdonképpen a piskóta felveszi a krémet és nagyon finom íze lesz tőlle/   |