| 
 Grízes tésztaKati /saját/  2012.02.29. 23:10 
 Gyerekkori ízek, olcsó, finom, gyors, természtesen frissen gyúrt házitésztával az igazi.Hozzávalók: tésztához -  30 dkg rétesliszt, 3 db tojás, pici só,forgatáshoz-  25 dkg búzadara / gríz /, 3 evk olaj, 2,5 dl víz , tálaláshoz- porcukor, baracklekvár. Készitése: a lisztből, tojásból, sóból  tésztát gyúrunk, majd három cipóra osztjuk, letakarjuk és kb fél óráig pihentetjük. Ezútán, ha van tésztanyújtógépünk, kinyújtjuk és szélesmetéltre vágjuk vele, / igazából könnyebb dolgunk van vele /. Ha nincs akkor nem kell cipókra osztanunk egybe hagyjuk az összegyúrt tésztát és a pihentetés után enyhén lisztezett felületen késfok vastagságúra kinyújtjuk és metéltre vágjuk kb. 1 cm- es. Ezután enyhén sós forrásban lévő vízben kifőzzük, néhány perc alatt megvan, lecsepegtetjük, kevés olajjal átforgatjuk. Végül a piritott grízzel óvatósan összerázzuk. Gríz: a búzadarát az olajon kevergetve aranysárgára piritjuk, majd a vízzel felöntjük. Addig kevergetjük a tűzőn míg újra szóródós nem lesz. Végül a főtt tésztával összerázzuk. Tálalás porcukorral és lekvárral, ízlés szerint. |