Méteres kalács
Katharosz 2012.03.06. 23:09
Hozzávalók: Piskóta:
6 db tojás, 39 dkg porcukor, 39 dkg rétesliszt,15 evk víz (meleg),10 evk napraforgó olaj,1 csomag sütőpor. 2 evk cukrozatlan kakaópor, 1 evk víz (meleg), 2 dkg vaj (formához),1 csapott evk liszt (formához)
- Krém: 2 tasak puncs pudingpor, 6,5 dl tej, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 0.5 dl rum
- Máz: 9 evk cukrozatlan kakaópor, 9 evk cukor, 9 evk víz, 10 dkg vaj (fagyos), 5 dkg 67% étcsokoládé
Készítése: Alaposan kikeverjük a tojások sárgáját a porcukorral, majd apránként adunk hozzá 15 evk. meleg vizet, 10 evk. olajat és a sütőporral elkevert liszttel.
- Végül a tojások keményre vert habját óvatosan beleforgatjuk. Kétfelé osztjuk a tésztát az egyik felébe 2 evk kakaóport és még 1 evk meleg vizet keverünk.
- Majd két darab zsírozott, lisztezett őzgerinc formába töltjük és megsütjük. Forró sütőbe rakjuk, de sülés közben mérsékeljük a hőt, tűpróba. Ha megsült rácsra borítjuk, és megvárjuk amíg kihűl.
- A puncs ízű pudingport felfőzünk a tejjel, majd kihűtjük. Közben a puha margarint kikeverjük a porcukorral hozzáadjuk a kihűlt pudingot, jól elkeverjük benne, rummal ízesítjük. Tipp: robotgéppel könnyen tudjuk habosra keverni.
- Összeállítás: ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és egy tálcán úgy rakjuk össze, hogy egy sárga szelet tésztát bőven megkenünk a krémmel, hozzáillesztünk egy barna tésztát és a továbbiakban felváltva megkenünk 1 - 1 , sárga és barna tésztát és mindig az előzőekhez illesztjük, tehát egy barna után egy sárga következik felváltva. Ebből a mennyiségből két rúd lesz.
- A kakaóport a cukorral, csokival és a vízzel felfőzük, közben hozzáadjuk a 10 dkg fagyos vajat és összeolvasztjuk, majd levesszük a tűzről és bevonjuk vele az őzgerinceket. Ezután hűtőbe tesszük, és a tálalásig ott is hagyjuk.
- Szeletelés úgy történik, hogy ferdén vágjuk fel, mert csak így lesz csíkos. Érdemes fogyasztás előtt egy nappal elkészíteni.
|