| 
 Szabolcsi töltött káposztaahogy én készitem  2012.03.19. 22:40 
 Finom, ízletes egytálétel.Hozzávalók :-  két kis fej fejeskáposzta / kb. 1,70 dkg /, 80 dkg sertés darált hús / pulykacomb is lehet /, 15 dkg füstőlt szalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, 3  gerezd fokhagyma, 3 marék rizs, só, bors, pirospaprika, 2 db babérlevél, kapor, 1 db tojás,1/2 liter sűritett paradicsom / papir dobozos /, 1 leves kocka, zsir vagy olaj, tejföl.  Készitése:-   Egy fazékban vizet forralunk, belerakjuk a káposztákat és megabáljuk, egyesével leszedjük a szükséges mennyiségű leveleket. A többit vékony csíkokra szeleteljük. - Egy nagy fazékban megdinszteljük az egyik fej finomra vágott hagymát, 5 dkg kockára vágott szalonnával, ha kész a tűről lehúzva pirospaprikával megszórjuk, elkeverjük, rádobjuk a felszeletelt káposztát, és átforgatjuk. - A másik fej hagymát szintén megdinszteljük, a zúzott fokhagymával együtt, majd pirospaprikával megszórjuk, és a darált hússal elkeverjük. Hozzáadjuk a tojást, rizst / gyors rizs is lehet /, a 10 dkg darált szalonnát, sózzuk, borsozzuk, de a sóval vigyázzunk, mert a szalonna is sós. - Az apró leveleket megtöltjük, és a káposzta tetejére rakosgatjuk. A sűrített paradicsomot felhígítjuk annyi vízzel, hogy az jól ellepje majd a káposztát és felöntjük vele.  Hozzáadjuk a leveskockát, babérlevelet, és a finomra vágott kaprot. Lefedve lassú tűzőn készre főzzük, mire megfő elpárolog a leve, de azért egy kicsi maradjon rajta, ne legyen teljesen száraz. - Tejföllel tálaljuk. |