| 
 BeigliKatharosz módra  2012.12.27. 18:59 
 Nagyon finom igazi omlós a tésztája, és látványra sem utolsó, csak ajánlani tudom!!!Hozzávalók: 6 rúdhoz: Tészta:  78 dkg finomliszt, 1,5 dl  hideg tej, 3 db tojássárgája, 1,5 dkg élesztő, 7,5 dkg porcukor, 3 csipet só, 24 dkg hideg vaj, 15 dkg hideg zsir, 3 cs. vaníliás cukor, 1 - 1 narancs és citrom reszelt héja. Töltelék:  Diós: 31,5 dkg darált dió, 180 ml víz, 19 dkg kristálycukor, 3 cs. vaníliás cukor, 4,5 dkg darált babapiskóta, 1 marék mazsola, 2 csípet örőlt fahéj, 1 - 1 citrom és narancs reszelt  héja. - A mákos:  31,5 dkg darált mák, a mazsola helyett vörös áfonya a többi ugyan az. Töltelék készítése: egy kisebb lábasba beletesszük a vizet, cukrot, a narancs és citrom reszelt héját, vaníliás cukrot és a mazsolát, felforraljuk és szép lassan pár percig főzzük. Ezután ráöntjük a szirupot  diós- morzsás keverékre, fahéjjal ízesítjük, jól összekeverjük és hűlni hagyjuk. - A mákossal ugyan igy járunk el. Érdemes előző napon elkészíteni a tölteléket, hogy kellően hideg legyen. A töltelékeket egy mérleg segítségével három felé mérjük ki. Készítése: Tészta:  A lisztet betesszük a hűtőszekrénybe legalább egy órára, hogy jól lehűljön. A hozzávalónak ugyanis hidegnek kell lennie!!! / NAGYON FONTOS !!! / - A hideg lisztbe beleszitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a sót jól elkeverjük és belecsipkedjük gyors mozdulatokkal a fagyos vajat és zsírt. Ezután egy kis időre betesszük a hűtőbe, hogy újra hideg legyen. Végül gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a liszttel a zsiradékot. - Egy kisebb tálba elkeverjük a tojások sárgáját, a tejet, vaníliát, élesztőt, a narancs és citrom reszelt héját. / persze mondanom se kell minden HIDEG legyen!! /. - A morzsalékos liszt közepébe öntjük a tojásos keveréket és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ezután egy mérleg segítségével hat egyenlő részre osztjuk, cipókat formálunk belőle és egy tálcára téve újra hidegre tesszük legalább 1 órára! - A nyújtást érdemes sütőpapíron végezni így nem ragad le, és nem kell feleslegesen lisztezni! 20 x 25 centis téglalappá nyújtjuk, rátesszük a tölteléket úgy, hogy a széleken 1 - 1 centi szabadon maradjon. Ezután a tésztacsík  három oldalát ráhajtjuk és szorosan feltekerjük, megformázzuk és a két szélt a tenyerünkkel kicsit benyomkodni. - Majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket egymástól kicsit távolabb, én két tepsit használtam hozzá. - Az első lekenéshez: 2 db tojássárgája, 1 egész tojás, villával felverve. - A sütőpapíros tepsiben lévő bejgliket egy szélesebb ecset segítségével lekenjük, majd hidegre tesszük őket száradni / kb 30 perc /. - Második lekenéshez 1 tojás fehérjét villával kicsit fellazítunk, majd a teljesen száraz beigliket lekenjük vele, vigyázzunk, ne tocsogjon, nehogy leáztassuk az előző rászáradt réteget! Ismét hidegre tesszük száradni. - Ezekre a lépésekre azért van szükség, hogy márványos legyen a teteje a sütés után. - A teljesen száraz beiglik tetejét és oldalait egy hurkapálcával megszurkáljuk. Erre azért van szükség, hogy sütés közben a keletkező gőz távozni tudjon. / Ne repedjen szét a tészta / - A sütőt előmelegítjük   200 fokra és 25 - 30 perc alatt megsütjük, majd két darab nagyobb habkártya segítségével kicsit megformázzuk a meleg beigliket.  Ez egy nagyon finom recept, én pontosan betartottam a leírást, olyan lett, mint ahogy az a nagy könyvben megvan írva, csak ajánlani tudom. Ha kihűltek egyenként folpackba csomagolva tároljuk.  / a formázást érdemes a Laptopkonyha videon megnézni katt ide !!! /           |