Csülkös körömpörkölt
Katharosz módra 2013.01.12. 19:46

Ez egy igazi tradicionális étel, ami könnyűnek nem igen mondható, de néha mégis érdemes elkészíteni, mivel nagyon ízletes és finom étel.
Hozzávalók: 1,3 kg csontos csülők, 3 db köröm, 4 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 4 db tv paprika, 4 db paradicsom, só, bors,1/2 tubus piros arany, ételízesítőpor, 4 szem borokabogyó, őrölt kömény, pirospaprika, zsír, 2 dl vörös bor.
Készítése: Az én módszerem szerint, külön kezdem el főzni a kétféle pörköltet, majd egy bizonyos pont után egyesítem, lássuk hogyan. A körömhöz én kuktát szoktam használni és avval kezdem a főzést. A kétféle pörkölthöz előkészítem az összes alapanyagot.
- A kuktában zsiradékon kevés sóval megfonnyasztok két fej finomra vágott vöröshagymát.
- Ezután megszórom pirospaprikával, hozzáadok 2 - 2 db hámozott és kockára vágott paradicsomot és paprikát,pár gerezd zúzott fokhagymát.
- Fűszerezem: sóval, borssal, ételízesítővel, piros arannyal és őrölt köménnyel, elkeverjük, felöntjük vízzel, majd belerakjuk a köröm darabokat és a csülökről lefejtett felkockázott bőröket is./ amit a hentessel feldaraboltatunk a vásárlásnál /
- Lezárjuk a kuktát és lassú tűzön puhára főzzük, néha ellenőrizzük, akkor jó a köröm ha a csontok szinte kipotyognak belőle.
- Közben odatesszük a csülköt is, ezt nyáron bográcsban szoktam készíteni, mert abban az igazi.
- A maradék két fej finomra vágott hagymát kevés sóval zsiradékon megfonnyasztjuk, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, hozzáadjuk a kockára vágott csülök húst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk.
- Ekkor rátesszük a 2 - 2 db hámozott és kockára vágott paradicsomot, paprikát, a maradék zúzott fokhagymát, átforgatjuk és egy kicsit rotyogni hagyjuk.
- Közben fűszerezzük: sóval, borssal, borókabogyóval, piros arannyal, őrölt köménnyel és ételízesítővel, végül ne feledjük el a csontokat is hozzá adni, mert ez nagyon jó ízt ad az ételnek.
- Felöntjük annyi vízzel ami ellepi, lefedve főzni kezdjük, ha úgy látjuk, hogy elfőtte a levét egy kissé ekkor beleöntjük a bort is.
- Ha már kezd puhulni és sűrűsödni néha keverjük meg, mivel ragacsos nehogy odakapjon az alja.
- Ha megpuhult a köröm kiszedjük a kuktából és egy kicsit hűlni hagyjuk, majd kézzel kiszedegetjük belőle a csontot. Tudom ez egy kicsit macerás, de megéri a vesződést.
- A kicsontozott köröm darabokat a szaftjával együtt a csülökhöz adjuk és készre főzzük.
- Közben ellenőrizzük az ízét, szükség szerint utána ízesítjük.
- Akkor jó ha minden megpuhult benne és a szaftja is kellően sűrű.
- A zsírral óvatosan bánjuk, mivel elég sok kifő belőle.
- Petrezselymes krumplival és kovászos uborkával nagyon finom.
|