| 
 Töpörtyűs pogácsaahogy én készítem  2013.04.04. 23:10 
 A családom nagyon szereti a pogácsákat, ezt a receptet még kezdő háziasszonyként tanultam, és már nagyon sokszor elkészítettem, de valamiért eddig lemaradt a receptek közűl most ezt potólom.Hozzávalók:  50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 dl tejföl, 1 dl tej, 35 dkg darált tepertő, 15 dkg vaj vagy margarin, 2 db tojás / 1 db a tésztába, 1 db kenéshez /, 2 kávéskanál só, 1 kávéskanál bors, kevés cukor. Készítése: - Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben megfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, és 1 kávéskanál sóval elkeverjük. - Majd 1 db tojással, a felfuttatot élesztővel és a tejföllel tésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk és 10 percig pihenni hagyjuk. -  Ezalat a tepertőt megdaráljuk, és 1 - 1 csapot kiskanál sóval és borssal elkeverjük. - A tésztát kb 1 centi vastagra nyújtjuk, rákenjük a tepertőt, és felcsavarjuk, mint egy tekercset, nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe egymásra hajtjuk, letakarjuk és 1/2 órát langyos helyen pihentetjük. - Utánna újból kinyújtjuk és az előbbi módon felcsavarjuk, 1/2 órát pihentetjük, vagyis összesen 3 X - 1 / 2 órát. - Végül 2 centi vastagra kinyújtjuk, késsel berácsozzuk a tetejét ,és közepes nagyságúra kiszaggatjuk. Tepsíbe rakosgatjuk, tetejét felvert tojással lekenjük, 10 percet pihentetjük. - Sütés 200 fokra előmelegített sütőben kb 15 - 20 percig. |