| 
 Túrós - almás süteményKatharosz módra  2013.06.16. 23:03 
 Finom uzsonna sütemény.Hozzávalók:  tészta: 25 dkg túró, 25 dkg liszt, 23 dkg vaj, csipet só, vaníliás cukor. - Töltelék:  40 dkg alma, egy kevés fehérbor, 5 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 3 cl rum, egy kevés citromlé, csipet fahéj, 1 tojás bekenni. Készítése: A lisztet, hideg vajdarabokkal, túróval, sóval, és a cukorral, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, omlós tésztát készítünk. - Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk, a lisztet lesöpörjük róla, majd három rét hajtjuk, mint a leveles tésztát szokás. - Hidegre tesszük, 20 percig pihenni, és még kétszer ismételjük a hajtogatást. - Töltelék:  A hámozott almát először gerezdekre vágjuk, majd kisebb darabokra. Ezután a borral, rummal,  cukorral, mazsolával, citromlével, fahéjjal puhára pároljuk, hűlni hagyjuk. - A tésztát kb 6 mm vastagra nyújtjuk, ketté vágjuk, és a felét egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Széleit tojással megkenjük, szétterítjük rajta a tölteléket, befedjük a másik lappal, széleit jól lenyomkodjuk. - Tojással lekenjük, villával hullámszerű mintát rajzolunk rá. - Sütés 190 fokra előmelegített sütőben kb 45 percig, kicsit hűlni hagyjuk, porcukorral meghintve tálaljuk. |