| 
 Töltött tökKatharosz módra  2013.06.19. 20:33 
 Itt a tök szezon, érdemes kipróbálni ezt a tök jó " Töltött tököt " , persze ha szeretitek a tököt, könnyű nyári étel.Hozzávalók:  2 kisebb tök kb 1,5 kg, 50 dkg darált hús / pl. pulyka, sertés vagy marha /, 2 db szikkadt zsemle, 1 db tojás, 2 evk olaj, 1 kisebb fej vöröshagyma, só, bors, kevés pirospaprika, fél csokor petrezselyem, kevés ételízesítő por, vaj. Mártás:  2 dl tejföl, 1 púpozott evk finomliszt, kevés ételízesítő por, fél csomag kapor, citromlé. Készítése:  A hámozott tököt kb. 3 centi vastag karikára vágjuk, 8 db - ra lesz szükségünk. A közepét óvatosan kivágjuk. - Egy hőálló tálat vajjal kikenünk, majd belerakjuk a tökkarikákat. - A finomra vágott hagymát kevés olajon egy csípet sóval megfonnyasztjuk., kevés pirospaprikával megszórjuk, ezután a darált húshoz adjuk a következőkkel együtt. - A tejbe áztatótt zsömléket kinyomkodjuk, majd a húshoz adjuk, a tojással együtt. - Fűszerezzük: só, bors, finomra vágott petrezselyem, jó eldolgozzuk. - Vízes kézzel gombócokat formálunk, és a tökkarikákba helyezzük, kevés vízet öntünk alá, és megszórjuk ételízesítő porral. Ha van húsleves alap az is jó. - 220 fokra  előmelegített sütőbe tesszük és kb 40- 45 perc alatt megpároljuk. - Közben a maradék tököt kisebb darabokra vágjuk, és kevés ételízesítős vízben puhára főzzük, madj egy krumplinyomó segítségével egy kicsit összezúzzuk, de azért darabos maradjon. - A tejfölt sinára keverjük a liszttel és a finomra vágott kaporral. - A kész töltött tököket, kiemeljük a sütőedényből, a maradék pároló levet a szétnyomkodott tökhőz adjuk, majd a tejfölös keverékkel behabarjuk, folyamatosan kevergetve kiforraljuk, kevés cukorral és citromlével pikánsra ízesítjük. Jó tanács: vigyázzunk a sütőben a párolással, mert ha túl sokáig bent van a tök, könnyen szétesik, és  nem tartja meg a formáját!!! |