| 
 Epres táska túrós tésztábólKatharosz módra  2013.06.28. 21:47 
 Finom, könnyű nyári édesség.Hozzávalók:  30 dkg túró, 13 dkg finomliszt, 4 dkg vaj, 1 db tojás, csípet só, néhány csepp citromlé, kevés reszelt citromhéj, 25 dkg érett, kemény eper, 15 dkg zsemlemorzsa, 6 dkg vaj, kevés vaníliás cukor, és kristálycukor, 1 db tojássárgája a kenéshez.. Öntethez:  30 dkg eper, 2 evk méz, kevés citromlé, fél narancs leve, porcukor ízlés szerint. Készítése: - Tészta:  A lisztből, túróból, a kisebb darabokra vágott hideg vajból, a tojásból, sóból, a citromléből és a reszelt citromhéjból sima tésztát gyúrunk, majd lefedve kb fél órára hidegre tesszük. - Ezalatt a töltelékhez való epret megmossuk és negyedekbe vágjuk. - Az öntethez a megtisztított epret kisebb darabokra vágjuk, a felét félre tesszük. A másik felét egy edénybe felforraljuk a mézzel, porcukorral, citromlével és a narancslével, majd áttörjük és hozzáadjuk a többi epret, de már nem forraljuk fel, csak átmelegítjük. - A 6 dkg vajon kevergetve megpirítjuk a morzsát, hozzáadva a kétféle cukrot. - A tésztát lisztezett felületen kb 4 mm vastagra nyújtjuk, és köröket  / 9 - 12 cm / szúrunk  ki belőle, a közepébe epret teszünk, széleit magkenjük a tojássárgájával, majd félbehajtjuk és jól lenyomjuk a szélét. - Enyhén forrásban lévő, sós  vízben kifőzzük, majd óvatosan megforgatjuk a vajas morzsában. - Porcukorral meghintve, eperöntettel tálaljuk.   |