Mákos muffin rumos meggyel
Katharosz módra 2013.07.07. 21:07

A muffinokat nagyon szeretem minden formában, ez egy újabb recept a gyűjteményemben.
Hozzávalók: - 20 dkg finomliszt, 7 dkg darált mák, 1 cs. sütőpor, 1 mk. őrölt fahéj, 3 db tojás, 22 dkg kristálycukor, csípet só, 1 cs. vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja, 22 dkg puha vaj vagy margarin, 1 dl tej, 15 dkg rumos meggy vagy meggybefőtt.
- Mázhoz: 10 dkg fehér csokoládé, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 evk főzőtejszín.
Készítése: - A lisztet elkeverjük, a mákkal, fahéjjal, sóval és a sütőporral.
- A kétféle cukrot habosra keverjük a tojásokkal, majd a reszelt citromhéjat és a margarint hozzáadva tovább keverjük.
- Ezután beleforgatjuk a lisztes keveréket, és a tejet, végül a magozott meggyet is.
- Egy közepes méretű, bélelt muffin sütőbe kanalazzuk.
- Sütés 190 - 200 fokra előmelegített sütőben kb 25 percig, tűpróba.
- A sütőből kivéve a formában hagyjuk pihenni még 10 percig.
- A mázhoz valókat a cukor kivételével vízgőz felett felolvasztjuk, majd levéve belekeverjük a porcukrot, kicsit hűlni hagyjuk, majd a muffinok tetejére kanalazzuk, közepébe meggyet nyomunk.
- Érdemes hidegre tenni, hogy a máz hamarabb megdermedjen rajta.
- Az eredeti receptben csak 15 dkg liszt van írva, de így nagyon lágy volt sütés előtt, ezért legközelebb + 5 dkg lisztet adok hozzá, mivel nagyon finom, ennyit módosítok rajta.
Tipp: Csokimáz helyett, citrommázzal is bevonhatjuk, jól illik hozzá.
|