| 
 Rakott zöldbabKatharosz módra  2013.07.13. 20:21 
 Nagyon, finom ízletes, könnyű, egytálétel!Hozzávalók:  50 dkg darált hús, 80 dkg zöldbab, 2 db babérlevél, 1 zacskó gyors rizs, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evk olaj, 2 kiskanál pirospaprika, só, bors, majoránna, 2 db tojás, 4,5 dl tejföl. - A tepsihez: vaj, zsemlemorzsa. - Tetejére: 3 nagy paradicsom, 10 dkg reszelt sajt. Készítése:-  A megtisztított babot 2 - 3 centis darabokra vágjuk, majd enyhén sós vízben a babérlevéllel együtt megfőzzük, majd leszűrjük és hűlni hagyjuk. - A rizst az előírásnak megfelelően megfőzzük. - Egy tűzálló kerek formát, kivajazunk, és morzsával megszórjuk. - A finomra vágott hagymát és a reszelt fokhagymát egy csípet sóval az olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a darált húst, fűszerezzük, só bors, majoránna és kevergetve kb 10 perc alatt megpirítjuk. - A tűzről levéve belekeverünk 1 kiskanál pirospaprikát, majd hűlni hagyjuk. - Ha kicsit kihűlt belekeverjük a rizst, 1,5 tejfölt, a két db tojást, a másik kiskanál pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk szükség szerint. - Rétegezzük a következő képen, a formánk aljába 1 / 3 rész babot teszünk, erre a fele húsos masszát kenjük, majd a másik 1 / 3 bab következik, erre ismét húsos massza, végül a maradék bab következik, a tetejére kenjük a maradék tejfölt. - 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, kb 30 perc múlva a sütőből kivéve a tetejét kirakjuk a hámozott és felkarikázott paradicsomokkal, majd ismét vissza tesszük a sütőbe, kb 10 perc múlva kivesszük megszórjuk a reszelt sajttal amit már csak ráolvasztunk a sütőben. - A sütőből kivéve pár percig pihenni hagyjuk, ezután ízlés szerint tejföllel tálaljuk. Tipp: a húsos masszába finomra vágott petrezselyem is kerülhet. |