Receptek : Kakaós - foszlós csíkos kalács |
Kakaós - foszlós csíkos kalács
Katharosz módra 2013.09.03. 20:49

Nagyon finom, dekoratív kalács, reggelihez vagy uzsonnához.
Hozzávalók: - 20dkg rétesliszt, 40 dkg simaliszt, 4 evk porcukor, 2,7 dkg élesztő, 1 tk só, 1 db tojás, 5 dkg olvasztott vaj, 2 dl tejszín, kb 1,5 dl tej, 1 tk kristálycukor, 3 evk kakaópor.
Kenéshez: 1 tojássárgája, kevés tej.
Készítése: - Fél dl langyos tejben, 1 tk cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
- Összeforgatjuk a réteslisztet, sima lisztet, porcukrot és a sót.
- Majd egy tálban hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, az élesztős tejet és fokozatosan adagolva a tejszínt és a tejet, tésztát dagasztunk / akkor jó ha egybe áll /.
- A tésztát elfelezzük és az egyik felébe gyúrunk 3 evk kakaóport és két evk tejet.
- Ezután letakarva a duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt minkét tésztánkat újból elfelezzük.
- Kinyújtjuk a sárga tésztánkat, félre tesszük, majd a kakaósat is kinyújtjuk. Ezután a sárga lapra tesszük a kakaósat és a sodrófával kicsit átgyúrjuk, végül feltekerjük, mint a beiglit szokás. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
- A másikkal ugyan így járunk el, letakarva bő egy órát pihentetjük, ezután megkenjük a tojásos tejjel, hústűvel néhány helyen megszurkáljuk.
- 180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb 30 percig.
Tipp: a dagasztást kenyérsütőgéppel is végezhetjük.
|