| 
 Eszterházy rostélyosKatharosz módra  2013.10.05. 19:34 
 Ez egy régi klasszikus étel, amit én is nagyon régóta készítek a családom számára.Hozzávalók:  6 szelet marhahús pl. fartő vagy stefánia / ami nem szálkás és puha része a marhának /, 1 közepes  fej vöröshagyma, 2 - 2 db sárga és fehérrépa, 2 db babérlevél, 1,5 dl tejföl, só, bors, ételízesitőpor, mustár, csípet pirospaprika, 3 dkg liszt, bő 1/ 2 dl fehérbor, cukor, 6 dkg zsir. Készitése: -  A húst kissé kiverjük, széleit bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk, és az egyik oldalát vékonyan megkenjük mustárral, kicsit állni hagyjuk. - Forró zsiradékon a finomra vágott hagymán elősütjük a húsok mindkét oldalát, majd kevés vízet aláöntve párolni kezdjük. - Közben a  zöldségeket vékony hasábokra vágjuk, amikor a hús már elég puha, de még nem teljesen akkor hozzáadjuk a zöldségeket, a babérlevelet és egy - egy csípet pirospaprikát és étel ízesítőport, majd felöntjük a borral, és puhára pároljuk. - Folyamatosan kevés lében pároljuk és ha szükséges utána öntünk egy kevés vizet. - Ha kellően megpuhult a hús kiemeljük léből a szeleteket és melegen tarjuk.  - A visszamaradt lét megszórjuk a lisztel, átforgatjuk, hozzáadjuk a kikevert tejfölt, a mustárt, cukrot, kiforraljuk és beállítjuk az ízét, ha szükséges sózzuk, borsozzuk és kevés vizet adunk hozzá. - A mártásnak pikánsnak és arany színűnek kell lennie! - Ezután a mártásba visszatesszük a hússzeleteket. - Spagettivel, makarónival vagy burgonya fánkkal tálaljuk. - Tipp: aki szereti a kuktát használni annak javaslom, mert lerövidíti a főzési időt. |