Erdélyi tárkonyos raguleves
Katharosz módra 2013.10.06. 21:51

Finom pikáns leves.
Hozzávalók: 1 / 2 kg csirkeszárny vagy aprólék, 2 - 2 db sárga és fehérrépa, fél - fél karalábé és zellergumó, 1 zöldpaprika, 1 kisfej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma,1 marék zöldborsó, 1 csokor petrezselyem, 1 szál zellerzöld, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 evk. liszt, 1 kk szárított tárkony, só, bors, 1 evk ételízesítőpor, olaj, tárkony ecet.
Vajgaluskához: 1 db tojás, 2 dkg vaj, rétesliszt, só.
Készítése: Forró olajon kevergetve párolni kezdjük az apróra vágott zöldségeket / tetszés szerint /, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát a zúzott fokhagymát és a feldarabolt csirkeszárnyat, és továbbra is kevergetve pároljuk.
- Rövid idő múlva felöntjük kb 2 - 2,5 liter hideg vízzel. Hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyem és zellerlevelet, a zöldborsót és a kockára vágott paprikát.
- Fűszerezzük: sóval, borssal, ételízesítővel, tárkonnyal, felforraljuk, majd alacsony lángon készre főzzük.
- Közben a tejfölt, tejszínt simára keverjük a liszttel, majd egy keveset a levesből hozzákeverünk, hőkiegyenlítést végzünk, hozzáadjuk a leveshez és kiforraljuk.
- A galuskához valókat elkeverjük és egy kanállal a levesbe szaggatjuk, ha szükséges után ízesítjük.
- Végül kevés tárkony ecettel pikánssá tesszük.
|