Vendégváró szelet
Katharosz módra 2013.10.13. 19:50

Nagyon kiadós finom sütemény, és tényleg lehet akár vendégváró is.
Hozzávalók: Tészta: - 30 dkg finomliszt, 5 dkg zsír, 5 dkg porcukor, 1 tojássárgája, 12 gramm szalakáli, 1 evk kakaópor, 1 dl tej, csípet só.
Piskóta: - 6 db tojás, 6 evk finomliszt, 6 evk kristálycukor, 6 gramm sütőpor, csípet só.
Krém: - 4 dl tej, 5 evk finomliszt, 25 dkg porcukor, 25 dlg margarin, 1 db citrom leve és reszelt héja.
Készitése:- Barna tészta: a lisztet elkeverjük a szalakálival, sóval, porcukorral, kakaóporral, majd elmorzsoljuk a zsírral, és összegyúrjuk a tojássárgájával és a tejjel úgy, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
- A tésztát ketté osztjuk, enyhén lisztezett felületen kb 32 x 32 centis lappá nyújtjuk, majd egy sütő papíros tepsi hát oldalára tesszük egy késsel néhány helyen megszurkáljuk. Két lapot sütünk.
- Sütés 180 fokra előmelegített sütőben, pár perc alatt megsül, vigyázzunk nehogy kiszáradjon!
Piskóta: a tojások fehérjét egy csípet sóval kemény habbá verjük, közben adagonként a cukrot is hozzáadjuk.
- Ezután a tojások sárgáját egyesével hozzáadjuk, de már csak óvatosan fakanállal dolgozunk, végül adagonként a sütőporral elkevert lisztet is beleforgatjuk.
- Egy 32 x 32 centis tepsit sütő papírral kibélelünk, belesimítjuk a masszát.
- Sütés 180 fokon kb 20 - 25 perc alatt tűpróba, a sütés alatt a sütő ajtaját ne nyitogassuk, mert összeesik a piskótánk.
Krém: a tejet simára keverjük a liszttel, majd állandó keverés mellett sűrűre főzzük, hűlni hagyjuk.
- Közben a puha margarint habosra keverjük a porcukorral és a citrom héjjal, majd adagonként beledolgozzuk a kihűlt, tejes pépet, végül hozzáadjuk a citrom levét és jól kikeverjük.
Összeállítás: a három lapot egyforma méretűre vágjuk!
- Egy tepsibe vagy tálcára teszünk egy barna tésztát, rákenjük a krém felét, befedjük a piskótával, majd rásimítjuk a maradék krémet, végül rátesszük a másik barba lapot, kicsit lenyomkodjuk a tetejét.
- Ezután letakarjuk, és másnapig hidegre tesszük, hogy a lapok megpuhuljanak, és összeérjenek.
- Porcukorral meghintve tálaljuk.
|