Sárgarépa-krémleves
Katharosz módra 2013.12.08. 17:41

Ebben a zord időben egy igazi lélekmelengető, pikáns, vitamindús leves.
Hozzávalók: - 40 dkg sárgarépa. 1 közepes fej vöröshagyma, 3-4 evk olaj, 1 púpozott evk kristálycukor, 1 db babérlevél, egy kis darabka gyömbér vagy / egy kevés őrölt /, 1 mk só, bors ízlés szerint,1 tk ételízesítőpor, 1 evk liszt, 2 dl tejföl, 1 tk mustár, 1-2 kiskanál citromlé.
Készítése: - A tisztított sárgarépát nagy lyukú reszelőn durvára reszeljük, a hagymát finomra vágjuk.
- Az olajon kevergetve kissé megfonnyasztjuk a hagymát a répával, csípet sóval és a cukorral, majd felöntjük 5 dl vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet, fűszerezzük: sóval, borssal, reszelt gyömbérrel és ételízesítővel.
- Ezután lefedve kb 15 perc alatt puhára főzzük.
- Közben a tejfölt simára keverjük a liszttel, mustárral, citromlével és 1 dl vízzel.
- A puha répából kivesszük a babérlevelet és egy botmixer segítségével pürésítjük.
- Felöntjük 6 dl vízzel, felforraljuk, majd a forró léből egy keveset a tejfölös keverékhez adunk, hőkiegyenlítést végzünk.
- Végül ezzel sűrítjük be a levest, kiforraljuk, ha szükséges utána ízesítjük.
- Tálalás pirított kenyérrel.
Forrás: egy régi Príma konyha magazin.
|