Receptek : Kaszinótojás és tormakrémes sonkatekercs |
Kaszinótojás és tormakrémes sonkatekercs
Katharosz módra 2014.01.02. 18:22

Nagyon régóta nem készítettem ezt a családi kedvencet, valami oknál fogva az utóbbi időben kicsit mellőzve volt. De most nagyon ráéheztem és mivel a boltban vásárolt a nyomába sem léphet a házi készítésű hidegtálnak, ezért elkészítettem szilveszterre, a család nagy őrömére!
Hozzávalók: - Kaszinótojáshoz 10 db: 6 db tojás, 6 dkg puha vaj, 1 evk mustár, 1 mk porcukor, 2 mk citromlé, 1/2 mk bors, só.
- Besamelmártás: - 2 dl tej, 2 dkg vaj, 2,6 dkg finomliszt.
- Máz: - 10 dkg majonéz, 1 tk mustár, só, fehérbors, 1 mk citromlé, kevés porcukor, 330 gr tejföl, 3 tk zselatin.
- Tormakrémes sonkatekercs 8 db: 8 szelet sonka, 20 dkg ecetes torma, 10 dkg puha vaj, só, pár csepp citromlé.
- Besamelmártás: 2 dkg vaj, 2,6 dkg finomliszt, 1,5 dl tej.
Készítése: - Kaszinótojás: A tojásokat keményre főzzük és hideg vízben hűlni hagyjuk.
- Elkészítjük a besamelmártást a vajon megfuttatjuk a lisztet, de vigyázzunk ne kapjon oda, a tűzről lehúzva folyamatosan kevergetve felengedjük a tejjel, a tűzre visszatéve sűrűre főzzük, addig keverjük amíg egybe áll. Hűlni hagyjuk.
- Amíg hűlnek az alapanyagok, kikeverjük a mázhoz valókat, a " zselatin " kivételével, ezután hidegre tesszük.
- A tojásokat megpucoljuk, ketté vágjuk és kiemeljük a sárgáját.
- Egy tálba téve villával összetörjük, hozzáadjuk a vajat, a kihűlt besamellt, mustárt, porcukrot, citromlét, sót, borsot. és kikeverjük, egy rövid időre hidegre tesszük.
- Közben elkészítjük a tormakrémet, a besamelmártást a tojásnál leírtak szerint.
- Az ecetes tormát lecsepegtetjük és kicsit meg is nyomkodjuk, hogy a leve ki jöjjön belőle.
- Ezután kikeverjük a vajjal, a kihűlt besamelmártással, sóval és a citromlével, rövid időre hidegre tesszük.
- Összeállítás: a tojáskrémet habzsákba tesszük és megtöltjük a tojások üregét úgy, hogy körben talpazatot nyomunk rá, így szép magasak lesznek.
- Egy nagyobb tálcára tesszük a krémes felével lefelé, kellő távolságot hagyva közöttük, erre a mázazás miatt van szükségünk., hidegre tesszük a tojásokat.
- A krémből egy keveset tegyünk félre a díszítéshez, a tojásokból 10 db-ot tudunk megtölteni evvel a mennyiséggel.
- A sonkákat megkenjük a tormakrémmel és feltekerjük őket, majd egy tálcára rakosgatva, letakarjuk és hidegre tesszük.
- A mázhoz kevés vízben feloldjuk a zselatint, a tűzről levéve elkeverjük egy kevés tartár tmártással, majd a mártásba keverjük.
- Hidegre tesszük, de közben folyamatosan ellenőrizzük, mert amint sűrűsödni kezd azon nyomban a tojásokra kanalazzuk, mert ekkor nagyon gyorsan köt, egybe áll a masszánk!!!
- A tojásokkal kész vagyunk mehetnek a hidegre, érdemes egy éjszakát hűteni, hogy jól összeérjenek az ízek és lehűljön.
- Tálalás: Franciasaláta alapra ízlésesen elrendezzük a tojásokat és a sonkatekercseket, a maradék tojáskrémmel megdíszítjük őket.
- A sonkatekercset olvasztott aszpikkal átfényezhetjük, úgy még szebb lesz, illetve, ha egy kicsivel több tormakrémet készítünk a tálalásnál a két végére rózsát nyomunk.
Tipp: a tojásokat egy nagyméretű kiszúróval körbevágjuk, majd egy lapos tálaló lapáttal alá nyúlva áthelyezzük a saláta tetejére.
Macerásnak tűnhet az elkészítése, de nem az, nekem a recept leírása majdnem hogy tovább tartott, persze egy kis túlzással.
|