Óvári sertésborda
Katharosz módra 2014.02.16. 23:27

Ez is egy nagyon régi kedvenc étel, habár az idejét sem tudnám megmondani mikor készítettem utoljára. A napokban viszont eszembe jutott a családom nagy őrömére. Csak ajánlani tudom az elkészítését, mivel nagyon egyszerű.
Hozzávalók: 6 szelet csontozott karaj, kb 3 dl tej, 30 dkg gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 6 szelet sonka, 6 szelet óvári sajt / vagy trappista /, só, bors, ételízesítőpor, 10 dkg vaj, olaj, liszt.
Készítése: a húst kissé kiverjük / nem túl vékonyra /, széleit néhány helyen bevagdossuk, besózzuk, majd beáztatjuk a tejbe minimum 1 napra, de ha kettő az sem baj, sőt még finomabb lesz a hús.
- A finomra vágott hagymát kevés sóval az olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a félbevágott és felszeletelt gombát, fűszerezzük, sóval, borssal és egy kevés ételízesítővel, majd puhára pároljuk és a zsírjára sütjük.
- A tejből kiemeljük a karaj szeleteket és papírtörlőn leitatjuk a nedvességet róla. Ezután frissen őrölt borssal megszórjuk mindkét oldalán, kicsit állni hagyjuk.
- Egy serpenyőbe felhevítünk 5 dkg vajat és egy kevés olajat, a hússzeleteket lisztbe mártjuk, a felesleget lerázzuk róla, majd oldalanként 2 - 2 percig sütjük.
- Az elősütött szeleteket átemeljük egy tűzálló tálba, mindegyikre teszünk egy darabka fagyos vajat és egy rövid időre letakarjuk alufóliával.
- Ezután a szeleteken elosztjuk a gombát, betakarjuk a sonkával, majd a sajttal.
- 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb 15 - 20 percre, amíg a sajt rá olvad, vigyázzunk ne szárítsuk ki a húst!!!
Tipp:a visszamaradt pecsenye szaftban elkészíthetjük hozzá köretnek a burgonyát.
|