| 
 Gundel - palacsintaKatharosz módra  2014.03.15. 20:52 
 Úgy gondolom ez  a méltán híres palacsinta recept sokak nagy kedvence a mai napig is.Hozzávalók: 12 db palacsinta, 5 dkg vaj, 0,5 dl rum - mazsola áztatásához. Töltelék:  20 dkg darált dió, 4 dkg mazsola, 2 dkg cukrozott narancshéj vagy reszelt narancshéj, 1 dl tejszín, kb 0,5 dl tej,12 dkg cukor, 2 cs. vaníliás cukor, őrölt fahéj. Csokoládémártáshoz: 3 dl tej, 2 cs vaníliás cukor, 11 dkg cukor, 10 dkg 60% étcsokoládé, 1,5 dl tejszín, 0,5 dl rum, 3 tojássárgája, 5 dkg kakaópor, 15 gramm liszt. Készítése: - Töltelék: elkeverjük a diót, cukrot, vaníliát, fahéjat, a vékonyra szelt cukrozott narancshéjjal. - A  tejszínt és a tejet felforraljuk hozzáadjuk a diós keveréket, a leszűrt mazsolát, majd kevergetve 1-2 percig főzzük, ha szükséges kevés tejet adunk még hozzá, hűlni hagyjuk.  Csokoládémártás: -  8 dkg cukrot, a kakaóport, a lisztet, 0,5 dl hideg tejet és a tojások sárgáját egy habverővel simára keverjük. -  A darabokra tördelt csokoládét gőz felett megolvasztjuk, majd az előbbiekhez keverjük. - Közben a maradék  2,5 dl tejet felforraljuk a 3 dkg cukorral és a  két csomag csomag vaníliával, ezután egy habverő segítségével lassan  adagolva a forrásban lévő tejhez adjuk, folyamatos keverés mellett. - Egy kis ideig alacsony hőfokon tovább keverjük, de vigyázzunk NE  FORRALJUK  fel, a tűzről levéve egy rövid ideig tovább keverjük.  Hozzáadjuk a rumot. - Majd adagokban belekeverjük az időközben kemény habbá vert tejszínt. - A tejszínt könnyebb felverni, ha jól le van hűtve és a tál is amiben felverjük. - A tálat érdemes előtte mélyhűtőbe tenni, így biztos a siker. Tálalás: a palacsintákat megkenjük a diós töltelékkel, háromszögre hajtjuk, majd egy serpenyőbe  a felmelegített vajban mindkét oldalán kissé megpirítjuk, ezután tányérra rendezzük. A csokoládé mártással leöntve tálaljuk. Az eredeti recept szerint a dió is tartalmaz rumot, de én kihagytam belőle. Forrás: egy régi Vidék íze magazin. Palacsinta készítése a receptjeim között!     |