Medvehagymás - sajtos zsömle
Katharosz módra 2014.03.24. 21:22

Nagyon finom puha belsejű, ízletes zsemle. Inkább a puffancshoz hasonlít az állaga, amely másnap is tökéletes. Érdemes kipróbálnotok, egyáltalán nem ördöngösség.
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 7 dkg reszelt sajt, 1 kis csomag medvehagyma, 2 tk só, 3 dkg élesztő, 1 tk cukor, 2,7 dl tej, 1 tojássárgája, 5 dkg margarin.
Tetejére: 1 tojás, 7 dkg Trappista sajt.
Készítése: Elkeverjük a lisztet, reszelt sajtot, a finomra vágott medvehagymát és a sót.
- Felfuttatjuk az élesztőt 1,5 dl langyos cukros tejben.
- Ezután a lisztes keverékhez adjuk az élesztős tejet, a tojássárgáját, margarint és a maradék langyos tejet.
- Jól bedagasztjuk, én ezt a műveletet a kenyér sütő gépem dagasztó programjával végeztem.
- Letakarjuk és meleg helyen kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
- Majd kissé lisztezett felületre borítjuk, 8 felé kimérjük, egyenként zsemléket formázunk belőle.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk kissé távolabb egymástól, mivel nőni fognak.
- Ezután kb 20 percig újabb kelesztés következik.
- Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra hőlégkeveréses.
- A megkelt zsemléket lekenjük a felvert tojással és megszórjuk a reszelt sajttal.
- Betesszük a meleg sütőbe és kb 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Forrás: Nosalty
|