Tiramisu
Katharosz módra 2014.05.12. 21:21

Bevallom nem vagyok Tiramisu rajongó és talán ezért is halogattam az elkészítését. A minap ráakadtam erre a receptre és szimpatikus volt, hogy nincs benne nyers tojásfehérje, így kipróbáltam. Ez tényleg nagyon finom lett és az állaga is tökéletes!
Hozzávalók: 50 dkg mascarpone, kb 30 db babapiskóta, 2 dl hosszú feketekávé + 1 evk cukor, 40 ml rum, 3 db tojássárgája, 5 evk porcukor, 2 evk kakaópor.
Készítése: A tojások sárgáját egy nagyobb tálba tesszük, majd vízgőz felett állandó keverés mellett pasztörizáljuk kb mártás sűrűre 2 perc alatt.
- Ezután gyorsan jeges vízbe állítjuk a tálat és tovább keverjük, amíg teljesen ki nem hűl.
- Ekkor hozzáadjuk a porcukrot és elektromos habverővel felhabosítjuk, fehéredésig verjük.
- Hozzáadjuk a mascarponét és krémesre keverjük, majd kb fél órára hidegre tesszük.
- A meleg kávéba feloldjuk a cukrot és hűlni hagyjuk, ha már teljesen kihűlt hozzáadjuk a rumot is.
- Egy szögletes formát előkészítünk és pontosan belemérjük a piskótákat.
- Összeállítás: 1. sor: a rumos hideg kávéba egy pillanatra belemártjuk a piskótákat és egy sort lerakunk a formánkba, rákenjük a fele mascarponés krémet.
- 2. sor: a piskótákat ugyan úgy készítjük, de most a lerakást ellenkezőleg készítjük el, ezután bevonjuk a maradék krémmel és lefóliázva egy éjszakára hidegre tesszük.
- Másnap megszórjuk kakaóporral és kockára vágva tálaljuk.
Forrás: Nosalty, az eredeti leírásban dupla mennyiséget használtak és mandula likőrt.
Tipp: mandulalikőrt is használhatunk ízlés szerint.
|