Receptek : Rakott makaróni / Pászticio - Görög specialitás / |
Rakott makaróni / Pászticio - Görög specialitás /
Katharosz módra 2014.05.17. 21:47

A minap kaptam a Fiamtól egy ATHÉN ízei szakácskönyvet és erre a finom ételre itt találtam rá. Érdemes kipróbálni mert tényleg nagyon ízletes, nálunk felkerült az étlapra!
Hozzávalók: 50 dkg makaróni, 20 dkg juh sajt, 50 dkg darált hús, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 babér levél, 6 db érett paradicsom, 3 szál petrezselyem, 2 evk sűrített paradicsom, 1 dl vörösbor, só, bors, 1 csípet fahéj, 4 evk olaj, 5 dkg vaj.
Besamelmártáshoz: 5 dl tej, 8 dkg vaj, 4 evk finomliszt, 2 db tojás, 2 evk tejföl, só, fehérbors, szerecsendió.
Formához: 3 dkg vaj, 1 evk zsemlemorzsa.
Készítése: Az olajon kevés sóval megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a húst és kevergetve fehéredésig sütjük.
- Felöntjük a borral, hozzáadjuk a hámozott apró kockára vágott paradicsomot, a paradicsom pürét, a babért, fűszerezzük sóval, borssal, fahéjjal.
- Ezután kb 40 perc alatt készre főzzük, a vége felé belerakjuk a finomra vágott petrezselymet is.
- Közben kifőzzük a makarónit és leszűrjük.
- Majd egy kivajazott - morzsázott tepsibe rakjuk a fele mennyiséget, reszelt sajttal megszórjuk, ráhalmozzuk az kész húsos alapot, beborítjuk a maradék tésztával, erre ismét reszelt sajt következik és meglocsoljuk olvasztott vajjal.
- Elkészítjük a mártást, az olvasztott vajban átforgatjuk a lisztet vigyázva nehogy oda kapjon.
- Ezután fokozatosan adagolva állandó keverés mellett felöntjük a meleg tejjel, hozzá adjuk az előre felvert tojásokat és mártás sűrűségűre keverjük, közben ízesítjük, sóval, borssal és őrölt szerecsendióval végül a tejföllel selymessé tesszük a mártásunkat. Alacsony hőfokon végezzük a sűrítést nehogy leégjen az alja.
A keveréshez érdemes habverőt használni.
- A kész mártást a tésztánk tetejére simítjuk, megszórjuk a maradék reszelt sajttal. és megsütjük.
- 190 fokra előmelegített sütőben kb 40 perc alatt készre sütjük.
- A sütőből kivéve kicsit pihenni hagyjuk, így könnyebben lehet adagolni.
Az eredeti recept nyomán készítettem egy pici változtatással, sűrített paradicsomot és tejfölt adtam még hozzá.
Tipp: a juh sajtot ne cseréljük le, az íze miatt kell bele.
|