| 
 Muszáká - Rakott padlizsánKatharosz módra  2014.06.01. 21:43 
 Elég régóta szemezgetek ezzel a Görög specialitással, most végre rászántam magam az elkészítésére. Isteni finom lett, nagyon ízlett a családomnak, csak ajánlani tudom.Hozzávalók:  50 dkg darálthús, 1 kg krumpli, 50 dkg cukkini, 50 dkg padlizsán, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 db érett paradicsom + 2 evk sűrített, 1 dl száraz fehérbor, só, frissen őrölt bors, szerecsendió, őrölt fahéj, csípet cukor, csípet ételízesitőpor,1 kis csokor petrezselyem, olaj. Besamelmártáshoz:  7,5 dl tej, 10 dkg vaj, 6 evk finomliszt, 3 db tojás, 3 evk tejföl, só, fehérbors, szerecsen dió. Összeállításhoz: kb 20 dkg reszeltsajt. Sütéshez: olaj. Készítése: A finomra vágott hagymával együtt kevés olajon megpirítjuk a húst. - Sózzuk, borsózzuk, hozzáadjuk a hámozott apró kockára vágott paradicsomot, a pürét, a bort és ízlés szerint kevés cukrot és ételízesítő port. - Ezután letakarva puhára pároljuk, néha - néha megkevergetjük. - Közben előkészítjük a zöldeket, a megmosott padlizsánt hosszában kb 1 centiméter vastagságúra szeleteljük és besózzuk, majd kb fél órát állni hagyjuk, ezután papírtörlővel leitatjuk a nedvességet róluk. - A cukkinit és a hámozott burgonyát szintén hosszában szeleteljük 1 centisre. - Az előkészített zöldeket kevés olajban elősütjük a burgonyát kissé jobban. - Rétegezés: egy tepsit kevés olajjal kikenünk. - Egy sor burgonya, só, őrölt szerecsen dó, durvára reszelt sajt. - Erre a sor padlizsán, só bors. - Ráhalmozzuk a kész darált húsos szószt. - Befedjük cukkinival, csípet só és őrölt fahéj, majd reszelt sajt következik. - Végül az egészet beborítjuk a maradék krumplival. - A tepsit alufóliával lefedjük és kb 200 fokra előmelegített sütőben 1 órán át pároljuk. - Közben elkészítjük a mártást, az olvasztott vajon megfuttatjuk a lisztet, vigyázva nehogy odakapjon. - A tűzről levéve, folyamatosan kevergetve egy habverővel fokozatosan adagolva felengedjük a meleg tejjel, ezután a tűzre visszatéve mártás sűrűségűre keverjük. - A tűzről levéve belekeverjük a felvert tojásokat és a tejfölt, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük, majd egy két pillanatra visszatesszük a tűzre és átkeverjük.  - A sütőből kivet rakományra öntjük a masszát, majd megszórjuk a maradék durvára reszelt sajttal, visszatesszük a sütőbe és kb fél óra alatt készre sütjük, vagyis amíg megpirul a teteje. Forrás: Ízek városa " ATHÉN ". |