Gesztenyés alagút
Katharosz módra 2014.10.05. 17:57

Roládok, tekercsek és alagutak eddig ezek hiányoztak a gyűjteményemből, de mivel nagyon finomak, most pótolom őket. Ez egy habkönnyű isteni gesztenyés süti.
Hozzávalók: Piskóta: 4 db tojás, 4 evk cukor, 3 evk finomliszt, 1 evk kakaópor, csípet só, késhegynyi sütőpor.
Krém: 20 + 15 dkg gesztenyemassza, 3 evk porcukor,4 csomag vaníliás cukor, 5 dl tejszín, 4 centiliter rum, 2 dkg zselatin,
Máz: 10 dkg 60%-os étcsokoládé, 0,5 dl tejszín, 5 dkg fehér csokoládé.
Készítése:
Piskóta: a tojások sárgáját habosra keverjük a cukor egyharmadával, a lisztet átforgatjuk a sütőporral és a kakaóporral.
- A tojások fehérjét verni kezdjük a csípet sóval, majd fokozatosan adagolva a cukorral kemény habot verünk belőle.
- A kétféle habot óvatosan összeforgatjuk, végül a lisztet is kanalanként beledolgozzuk, de csak finoman, hogy a hab ne törjön össze!
- Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, sütés180 fokon kb.10 - 15 percig.
- A sütőből kivéve lisztezett sütőpapírra vagy konyharuhára borítjuk és egy rácson hűlni hagyjuk.
Krém: kikeverünk 20 dkg gesztenyemasszát a 3 evk porcukorral, 2 cs.vaníliás cukorral és a rummal.
- A maradék 15 dkg gesztenyéből egy sütőpapíron őzgerinc hosszúságú rudat sodrunk.
- Közben a zselatint 1 dl hideg vízbe áztatjuk.
- A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé beledolgozzuk a maradék 2 csomag vaníliás cukrot is.
- Ezután óvatosan a gesztenyébe forgatjuk a habot.
- A zselatint olvadásig melegítjük, majd kicsit hűlni hagyjuk, ezután a gesztenyés habhoz adjuk.
- Egy őzgerinc formát folpackkal kibélelünk.
- A kihűlt piskótából levágjuk az őzgerinc méretét amivel majd kibéleljük a formát, és egy széles csíkot ezzel fedjük, majd be.
- Ezután megtöltjük a tésztával bélelt őzgerincet a krém felével, közepébe rakjuk a gesztenye rudat, majd a maradék krémet is rásimítjuk.
- Tetejét beborítjuk a piskóta csíkkal, ráhajtjuk a folpackkot és hidegre tesszük.
- A mázhoz felforraljuk a tejszínt, beletördeljük a csokoládét és kevergetve felolvasztjuk benne, ha szükséges egy rövid időre vissza tehetjük a tűzre.
- A jól lehűtött roládot körbekenjük a csokoládéval, egy ecset segítségével, ez könnyen megy, majd durvára vágott fehér csokoládéval díszítjük.
- Végül hidegre tesszük, hogy a máz megszilárduljon rajta.
Tepsiméret: 35 x 38 centiméteres.
|