Vérszilvalekvár
Katharosz módra 2014.11.19. 20:31

Cseresznyeszilva néven is ismert pikáns gyümölcs. Pár éve ültettünk egy vérszilva fát, az idén először annyi gyümölcs termett rajta, hogy lekvárt főztem belőle. Különleges íze miatt nem csak kalácsokhoz, hanem egyes ételekhez is kiválóan illik.
Hozzávalók: 3 kg vérszilva, kb 90 dkg cukor, 1 db citrom leve, kb 2,5 csomag lucullus 3:1 dzsemfix.
Készítése: Ez egy olyan típusú gyümölcs amit sajnos kézzel nem lehet kimagozni, ezért a következő módszert kell alkalmaznunk, hogy mégis csak eltávolítsuk belőle a magokat.
- A megmosott gyümölcsöt egy nagyméretű fazékba rakjuk és tűzre tesszük, néha megkeverjük, rövid ideig főzzük, a hő hatására elég gyorsan kipukkannak és kijönnek a magok belőle.
- Ekkor levesszük a tűzről és egy szűrő segítségével adagonként átpasszírozzuk, de csak a magokat távolítjuk el belőle, a héja marad, a sűrűsége és az íze miatt fontos.
- Ezután az előírás szerint megfőzzük, ízlés szerint cukrozzuk.
- Üvegekbe töltjük, celofánnal lekötjük, majd száraz dunsztba rakjuk, kihűlésig.
A gyümölcs mennyisége magozás után, volt ennyi.
|