| 
 KatókaKatharosz módra  2014.12.08. 21:52 
 Ezt a finom tetszetős süteményt azoknak ajánlom akik bírják az édes ízeket.Hozzávalók:  Tészta:  60 dkg finomliszt, 18 dkg zsír, 15 dkg porcukor, 1 csomag sütőpor, 4 db tojássárgája, kb 3 evk tejföl szükség szerint. Krém:  2 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 dl rum, 5 púpozott evk baracklekvár, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 5 dkg kakaópor. Tetejére: 4 tojás fehérje, csípet só, 1 mk ecet, 25 dkg porcukor. Készítése: Tészta: a lisztet elmorzsoljuk a zsírral, elkeverjük a sütőporral és a porcukorral, majd összedolgozzuk a tejföllel és a tojások sárgájával. - Ezután 3 részre osztjuk a tésztát és kb 24 x 35 centiméteres lappá nyújtjuk, majd egy tepsi hátlapján, plusz sütőpapíron, pár perc alatt megsütjük a lapokat. - Sütés 200 fokon. - Vigyázzunk rá ne száradjon ki nagyon. - Egy lapot még melegen összemorzsolunk. - A tejben elkeverjük a rumot és a vaníliás cukrot, majd az összemorzsolt tésztához adjuk a lekvárral együtt. - Közben habosra keverjük a vajat, porcukrot és a kakaóport, ezután fokozatosan adagolva belekeverjük a tésztás krémet is. - A krémmel megtöltjük a két lapot. - A tojások fehérjét egy csípet sóval és az ecettel kemény habbá verjük, majd fokozatosan adagolva belekeverjük a porcukrot is, ha már elég kemény a hab víz gőz felett tovább verjük, addig amíg a hab szinte megfő  kb 20-25 perc. - Befedjük vele a sütemény tetejét, elsimítjuk rajta, majd hidegre tesszük. Vizes késsel szeleteljük. Forrás: nosalty, Ezt a receptet több régi süteményes könyvemben is megtaláltam Katóka és Kiss Kati szelet elnevezéssel. |