| 
 Epres csokoládés tortaKatharosz módra  2016.02.06. 20:03 Nagyon finom, mutatós ünnepi torta, tökéletes ízharmónia. Nem kell tőle megijedni nem olyan bonyolult az elkészítése! hozzávalók / 6 adagelkészítés
Piskóta
    Egy tálban összeforgatjuk a liszttel a kakaóport, szódabikarbonát, sütőport, sót.Egy gépi habverővel habosra keverjük a tojásokat a cukorral, majd  hozzáadjuk a vaníliát, tejfölt, kévét és az olajat végül beledolgozzuk a  lisztes keveréket is. Ezután egy torta forma alját sütőpapírral kibélelünk, majd belesimítjuk a  masszát.Előmelegített sütőben kb 30-35 perc alatt megsütjük, tűpróba! A sütőből kivéve 15 percig a formában hagyjuk, majd egy rácsra téve hűlni hagyjuk.Ha teljesen kihűlt ketté vágjuk és az elmosott torta gyűrűbe  visszatesszük a piskóta tetejét ez lesz az alja, majd a ketté vágott  piskóta alja lesz a torta teteje, mivel az simább.A torta elég magas lesz ezért, ha van állítható tortagyűrű érdemes  azt használni, vagy sütőpapírral magasítani a formánk oldalát.Az eperszemeket félbe vágjuk és kirakjuk vele a torta oldalát. 
Krém
    A tejfölt elkeverjük a cukorral, citromlével, reszelt héjjal és az eperpürével. A tejszínt kemény habbá verjük és óvatosan az epres krémbe forgatjuk.A zselatint 4-5 evőkanál vízbe áztatjuk, majd kis lángon feloldjuk, a  tűzről levéve hozzáadunk 4 evőkanál krémet, majd kisebb adagokban az  epres- tejszínes krémbe forgatjuk.Ezután beleöntjük a tortaformába, ráteszem a piskóta  másik felét a simább oldala legyen felfelé, kicsit le is nyomjuk, de  csak óvatosan. Végül hidegre tesszük, hogy a krém egybeálljon. 
Glazúr
    Kimérjük a hozzávalókat, majd egy pohárba elkeverjük a zselatint 2 evőkanál vízzel, a kimért vízből veszünk el.A többi hozzávalót egy kis lábasban fakanállal kevergetve  összemelegítek, forralni nem kell, közben a mikróban feloldjuk a  zselatint, majd a tűzről levett kakaós folyadékhoz keverjük. Ezután egy  szűrőn átszűrjük, hogy szép sima legyen.A glazúrt langyosra hűtjük, közben néha-néha megkeverjük, ha kezd  sűrűsödni a torta tetejére öntjük, kenegetni nem kell magától elterül. Ismét hidegre tesszük, hogy a máz megkössön rajta, tálalás előtt  gyümölccsel díszítjük a tetejét.Ha elsőre nem lenne elég szép a tortán a glazúr, tegyünk rá még egy réteget, én is így jártam vele. Forrás: Moha 
    sütési hőfok: 180°Csütési mód: alul-felül sütéstepsi mérete: 26 cm |