Császárzsemle
Katharosz 2025.06.04. 22:05
HOZZÁVALÓK
- 35 dkg finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 tk só
- 2,5 dkg cukor
- 3,5 dl langyos tej
- 3 dkg élesztő
- 3 dkg olvasztott vaj
Kenéshez:
- 1 db tojás
- 1 evk tej
- 1 evk szezámmag fehér vagy fekete
KÉSZÍTÉSE
- Az élesztőt felfuttatjuk bő 1,5 dl langyos tejben 1 teáskanál cukorral.
- Közben átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és átforgatjuk benne.
- A maradék langyos tejben feloldjuk a többi cukrot.
- Ha felfutott az élesztős tej hozzáadjuk a liszthez, mehet bele a maradék tej is, majd egy villával kicsit átforgatjuk, ezután egy dagasztógép segítségével dagasztani kezdjük!
- Dagasztás közben 3-4 adagban beledolgozzuk az olvasztott, de langyos vajat is.
- Sima tésztává dolgozzuk, szükség esetén kevés lisztet még adhatunk hozzá.
- Ha kész kézzel kicsit átgyúrjuk, majd lefedve langyos helyen kb 40 perc alatt a duplájára kelesztjük!
- A megkelt tésztát 9 felé mérjük, gömbölyítjük, letakarjuk és 15 percig kelni hagyjuk.
- Ha letelt az idő előszőr óválisra lapítjuk kézzel, ezután a levegőt kiszórítva feltekerjük, majd az így kapott rudakat kb 40 cm hosszúra sodorjuk és kialakítjuk a zsemle végső formáját.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól kellő távolsábnan rakjuk a megfonott zsemléket, letakarjuk majd ismét kelesztés következik de már csak 15 percig!
- Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra, a megkelt szemléket lekenjük a tojásos- tejjel, megszórjuk fehér vagy fekete szezámmaggal.
- Sütés kb 15-18 perc, a kész zsemléket rácsra téve hűlni hagyjuk!
- forrás: net
|