Zalai keltrétes
Kati /saját/ 2011.12.11. 18:56
Ez egy nagyon finom, régi jól bevált receptem, mível a családom nem szereti a beiglit ezért ünnepek alkalmával ezt szoktam késziteni.
Hozzávalók: Tészta: 8 dkg margarin, kb. 50 - 55 dkg liszt, / fele rétes, - fele sima/, 1 tojás, 1,5 dl langyos tej, plussz 2 dl langyos tejben, 2 evk cukor, 2,5 dkg élesztőt felfuttatunk, fél mk. só.
Kenőmassza: 2 dl tejfől, 5 db egész tojás, 2 cs.vaniliás cukor, 3 evk cukor, ezeket jól elkeverjük.
Kenéshez: 25 dkg rama margarin olvasztva.
Töltelék: 20 dkg mák + 20 dkg kristálycukorral elkeverve
20 dkg dió + 20 dkg kristálycukorral elkeverve
1 cs.mazsola / meleg vízbe áztatva, leszűrve/, reszelt citromhéj.
Készités: A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a tojást, sót, és az élesztős tejet. Majd a többi tejet fokozatósan adagolva/ szükség szerint / bedagasztjuk a tésztát. Akkor jó ha az edény falától elválik és összeszedi magát a tészta. Előmelegitett, lisztezett deszkán két gombóc tésztát készitünk, egymástól kicsit távolabb tesszük, hogy a kelés során ne érjenek össze. Jól betakarjuk, és meleg helyen kb. fél óra alatt megkelesztjük. Ezalatt a tepsit jól kikenjük az olvasztott margarinnal. A megkelt tésztát egy abroszon négyzetalakúra kihúzzuk / ha egy - két helyen kiszakadna nem számit /. Ezután megkenjük az olvasztott margarinnal, megszórjuk a cukros - mákkal, a fele mazsolával, és ízlés szerint reszelt citromhéjjal, végül meglocsoljuk a fele kenőmasszával . Az abrosz segitségével feltekerjük, és óvatosan kanyarba a tepsibe helyezzük. A másik tésztával ugyanigy járunk el, de a tepsibe ellenkezőleg tesszük be, megkenjük az olvasztott margarinnal bőven úgy, hogy a rúdak közé is jusson belőlle. Előmelegitett sütőbe erős lángon 15 percig sütjük, majd mérsékeljük a hőt és további 10 percig sütjük, végül ismét csökkentjük a hőt és még 5 percig sütjük, közben többször ellenőrizzük nehogy megégjen. Porcukorral meghintve tálaljuk, fóliával letakarva napokig friss marad, persze ha marad belőlle. / az én sütőmben igy vált be a sütés /
Tepsiméret 40 x 40 cm -es kicsit magasabb falú.
A készitéssel kapcsolatos további képeket találsz a " képgalériában a sütemányeknél " .
|
Szeretném megkérdezni, hogy milyen vastagságúra és milyen nagyra húzkodjuk ki a tésztát? Ugyanúgy, mint a "normál" rétesnél (körbe-körbe szaladgálunk az asztal körül) ? :-)
Nagyon szeretném karácsonyra ezt sütni, de a feltett kérdés számomra nagyon lényeges!
üdv: Saci