Kijevi borscs
2012.01.07. 22:30
Az Orosz konyha métlán híres levese, amit csak ajánlani tudok mindenkinek.
Hozzávalók: 50 dkg sovány marhahús, só, 1 db cékla, 1 db sárgarépa, 1 kis fej káposzta, 1 vöröshagyma, 1 paradicsom, 3 evk olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 - 2 burgonya, őrőlt fekete bors, 1 babérlevél, 1 cs. kapor.
Tálaláshoz: tejfől. fekete kenyér, vaj, fokhagyma.
Készités: a húst 1,5 centis kockákra vágjuk, majd 1,5 liter hídeg vízben feltesszük főlni, kissé megsózzuk. Nagy lángon fölforraljuk, lefődve, kis lángon kb. 1 óra alatt majdnem puhára főzzük. Az összes zöldséget megtisztitjuk, a céklát, a répát és a káposztát gyufaszálnyi csikokra vágjuk. A hagymát apróra vágjuk, a paradicsom héját lehúzzuk, majd nagyobb kockára vágjuk. A hagymát egy serpenyőben az olajon üvegesre piritjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket / répa, cékla, prardicsom / és kis lángon, többször rázogatva 6 - 8 percig pároljuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük. A burgonyát a húshoz hasonló kockákra vágjuk, és a majdnem puha húshoz adjuk a párolt zöldségeket, a káposztával együtt. Megborsozzuk, a babérlevelet, és a kaprot beledobjuk, majd kis lángon puhára főzzük. Tálaláskor minden tányér aljára 1 evk tejfőlt teszünk, erre merjük a forró levest. Fekete kenyérből készült piritóssal tálaljuk, amit vajjal megkenünk és apróra vágott fohagymát szórunk rá. Ezt a finom leves receptet egy régi " Prima konyhában " találtam.
|