Rozsos - korpás zsömle
2012.01.31. 23:06
Ha fontos az egészséges táplálkozás!!!
Hozzávalók: 20 dkg / 3,3 dl / kenyérliszt, 20 dkg / 3,6 dl / teljes őrlésű rozsliszt , 7 gr. / 1 cs./ száritott élsztő vagy 2 dkg friss élesztő, 1 kiskanál cukor / vagy méz/, 0,6 dl víz, 3 dkg / 1 dl / búzakorpa, 1 tk. só, 1 tojás, 5 dkg vaj, 2 dl tej.
Készités: a kétféle lisztből 5-5 dekát / 2-2 púpozott evőkanálnyit /, kiveszünk, majd az élesztővel / ha frisset használunk, akkor belemorzsoljuk /, a cukorral és a vízzel összegyúrjuk. Ez lesz a kovász, amit letakarva meleg helyen kb. 2 órán át kelesztjük.
A maradék lisztet a búzakorpával és a sóval összeforgatjuk, majd az érlelt kovásszal, tojással, a puha vajjal, és a tejjel alaposan bedagasztjuk., / ha van kenyérsütőgép azzal könnyebb /. Letakarva kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Ezután erősen lisztezett gyúrólapon hosszúkás rúddá formáljuk. 10 részre vágjuk. Egyenként kicsit hosszúkás zsemléket formálunk belőlük, sütőpapirral bélelt tepsibe rakjuk. A tetejüket tejjel lekenjük és újabb 25 percig kelesztjük.
Ezután a tetejüket 2-3 helyen kissé bevágjuk, tejjel újból lekenjük, végül egy kevés korpát szórunk rájuk. Előmelegitett sütőben a közepesnél nagyobb lánggal 200 fokon, légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 25 percig sütjük. A sütőből kivéve még forrón vízes ecsettel lekenjük, hogy fényes legyen a teteje.
|