Ostoros kalács
2012.01.31. 23:41
Nagyon finom, érdemes kipróbálni.
Hozzávalók: tészta: 60 dkg liszt, 5 dkg élsztő, 3 db tojássárgája, 4 dl langyos tej, 3 evk étolaj, 3 evk kristálycukor / kb. 6 dkg /, csipet só.
Tészta készitése: az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt dagasszunk be egy lágy tésztát / de a tejet csak fokozatósan adagoljuk / kb. fél órát kelesztjük.
Krém: 25 dkg margarint, 20 dkg porcukrot gépi habverővel keverjük ki, adjunk 2-3 evk kakaóport, 1 cs vaniliás cukrot, majd a 3 tojás felvert habját,
Ha a tészta megkelt osszuk el 6 felé, egyesével nyújtsuk ki őket vékonyra, téglalap alakúra. Kenjük meg őket a kakaós krémmel, és 3 - 3 - at fonjunk össze. Helyezzük a kalácsot zsirozott, lisztezett tepsibe. Kb. 37 x 25 cm- es magasfalú tepsi. Pár percet még a tepsiben is kelesztjük. Sütés előtt kenjük le tojásos tejjel / 1 kk tej /, majd a sütés közben mégegyszer átkenjük.
Sütés: 180 fokra előmelegitett sütőben kb. 10 percig, majd 160 - 170 fokon további kb. 25 percig.
Amint a sütőből kivesszük még forrón lekenjük porcukorral kikevert langyos vízzel, ettől szép fényes lesz. Ne használjunk nagyobb méretű tepsit, mert akkor nagyon szétterül, ha a krém kicsit kifolyik nem baj. Két db kalács lesz ebből a mennyiségből.
|