Sütőtökős briós
Katharosz 2013.02.01. 22:24
Hozzávalók
Tészta
- 50 dkg finomliszt
- 20 dkg sütőtök tisztán mérve / főtt vagy sült /
- 10 dkg porcukor
- 7 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- 2,5 dkg élesztő
- 1db tojássárgája
- 2 - 2,5 dl langyos tej
- 1 csípet só
Kenéshez
- 1 db tojássárgája, kevés tej.
Szóráshoz
- durvára vágott dió
- kristálycukor
Készítése
- Kevés cukorral 1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- A liszthez adjuk a porcukrot, sót, tojássárgáját, sütőtökőt, az élsztős tejet és a maradék tejet is de csak lassan adagolva, amennyit felvesz, végül az olvasztott langyos vajjal sima tésztává dagasztjuk. Én dagasztógépet használtam!
- Akkor jó, ha az egész egybeáll, szükség esetén kevés lisztet adunk hozzá.
- Nekem 2 dl tej elegendő, volt bele.
- Ezután letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen 11- 12 részre osztjuk, én mérlegen kimértem kb 10 dkg- darabok lettek.
- A kimért darabokat gömbölyítjük 10 percre letakarva pihenni hagyjuk, majd 32 centis szálakat sodrunk végül csigaformába feltekerjük.
- Az elkészült csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk egymástól kellő távolságra.
- A kevés tejjel elkevert tojássárgájával lekenjük a briósokat, eztán meleg helyen kellni hagyjuk, ha kellően megkeltek ismét lekenjük a tejes-tojással, megszórjuk a durvára vágott dióval és a cukorral.
- Közben a sütőt előmelegítjük kb 180-190 fokra és 20-25 perc alatt megsütjük a briósokat, vigyázzunk rá, mert könnyen megéghet a teteje.
|