Fahéjas - sütőtökős koszorú
ahogy én készítem 2013.02.01. 22:29
Nagyon finom, különleges íze lesz a töktől és a fahéjtól.
Hozzávalók: Tészta: 50 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 6 dkg puha vaj vagy margarin, 20 dkg sült sütőtökpüré, 2 evk porcukor, csipet só, kb 2-2,5 dl langyos tej.
Töltelék: 10 dkg puha vaj, 4 evk porcukorral, 2 tk fahéjjal kikeverve.
Készítése: 1 dl langyos tejben, 2 evk porcurot elkeverünk és belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. A többi alapanyaggal együtt tésztát dagasztunk, de a maradék tejet csak fokozatósan adagoljuk hozzá, szükség szerint. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Rákenjük a tölteléket, de egy evőkanállal hagyunk belőle a lekenéshez.
- Feltekerjük hosszanti irányban, majd hosszában ketté vágjuk. Összefonjuk úgy, hogy a vágott fele legyen felül, koszorút formázunk belőle és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
- Ekkor bekapcsoljuk a sütőt és kb 180 fokra előmelegítjük, amíg a sütő melegszik addig pihen a kalácsunk. Sütés előtt a maradék fahéjas vajjal lekenjük., aranybarnára sütjük.
- Tipp: kenyérsütőgéppel könnyebb a dagasztás, alura tej, tojás, sütőtök, só, vaj, liszt, élesztős tej. De a tejet itt is csak fokozatósan tegyük bele, szükség szerint. Én igy készítettem!!!
|