Mexikói tüzes húsgombócok
Katharosz módra 2013.06.30. 21:51
A csípős ízeket kedvelőknek ajánlom ezt a különleges ételt.
Hozzávalók: 60 dkg darált csirkemell vagy combfilé, 3 gerezd fokhagyma, fél csomag petrezselyemzöld, só, őrölt bors, 1 - 2 db tojás, csípős paprikakrém vagy 1 db chilipaprika, 25 dkg füstölt bacon szalonna, 2 evk olaj.
Salátához: 20 dkg konzervkukorica, 20 dkg vörösbab konzerv, 1 nagyobb lilahagyma, 1 cs újhagyma, 1 pritaminpaprika, 2 evk borecet, citromlé, 2 evk olívaolaj, só, bors, csípet cukor.
A tüzes mártáshoz: 1,5 - 2 dl ketchup, 1 chilipaprika vagy csípős paprikakrém, 1 ág rozmaring, 1 csokor metélőhagyma.
Készítése: - A darált húshoz hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a finomra vágott petrezselymet, sót, borsot, a finomra vágott chilit vagy a paprikakrémet, tojást és jól összedolgozzuk. Ezután olajos kézzel kb. diónyi gombócokat formálunk és a vékony szalonna szeletekbe tekerjük.
- Olajjal kikent hőálló tepsibe rakosgatjuk, majd 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük és megsütjük kb 25 - 30 perc alatt.
- A salátához lecsepegtetjük a babot és a kukoricát, egy salátástálba tesszük, hozzáadjuk a felkarikázott hagymákat, a kisebb kockára vágott paprikát. Ezután megöntözzük a borecettel, citromlével, olajjal, megszórjuk a sóval, borssal, cukorral és átforgatjuk, hidegre tesszük, hogy kicsit egybeérjenek az ízek.
- A mártáshoz finomra vágjuk a rozmaringot a hagymát és a chílipaprikát, majd a ketchuppal elkeverjük.
- A kész húsgombócokat a salátával, mártással és tortillával tálaljuk.
|