Áfonyás Túrótorta
Katharosz módra 2013.08.20. 21:11

Könnyű nyári finomság.
Hozzávalók: - 40 dkg áfonya, 25 dkg túró, 2 dl tejszín, 2 evk tejföl, porcukor ízlés szeint, 1 zacskó zselatin fix, fél citrom leve, 1 tk zselatin por.
Piskóta: 3 db tojás, 3 evk cukor, 3 evk finomliszt, késhegynyi sütőpor.
Készítése: - Piskóta: a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük. A tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük.
- A kétféle masszát óvatosan egymásba forgatjuk, de közben kanalanként hozzáadjuk a sütőporos lisztet is. Fakanállal dolgozzunk, nehogy összetörjön a hab.
- Egy sütőpapírral bélelt kb 23 centi átmérőjű tortaformába simítjuk. 170 fokra előmelegített sütőben sütjük, tűpróba, az elején nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert összeesik.
- Krém: 20 dkg áfonyát kevés cukorral pürésítünk / botmixer /. A túrót kikeverjük a tejföllel, citromlével, és ízlés szerint porcukorral, majd belekeverjük az áfonya pépet is.
- A hideg tejszínt kemény habbá verjük közben, hozzáadjuk a zselatin fixet is, majd lazán a túrókrémbe forgatjuk.
- Egy tálcára rakjuk a kihűlt piskótát, majd köré rakjuk a tortakarikát, úgy, hogy vajjal kicsit megkent sütőpapírt ragasztunk az oldalára.
- Ezután rákanalazzuk az áfonyás túrókrémet, elsimítjuk a tetejét, áfonyával / 10 dkg / kirakjuk és hidegre tesszük dermedni.pürésítünk
- Ha a krém megdermedt áfonyás zselével vonjuk be.
- Zselé: 10 dkg áfonyát, 2 evk porcukorral és 1 teáskanál zselatinnal felfőzünk., majd még melegen pürésítjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd a tortára simítjuk.
Tipp: könnyebb felverni a tejszínt ha előtte a tálat egy rövid időre mélyhűtőbe tesszük.
- Az áfonya fagyasztott is lehet.
|